To tunesere udvises i tegner-sag

Tre personer er anholdt for planlægning af drabet på tegneren Kurt Westergaard. Ingen af dem fremstilles i grundlovsforhør, men to står til at blive udvist af landet, oplyser PET.

Tre personer er anholdt for planlægning af drab på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard, oplyser chefen for PET, Jakob Scharf. (Foto: Preben Hupfeld © Scanpix)

Selv om Politiets Efterretningstjeneste har overvåget tre mænds planer om at dræbe en af tegnerne bag Muhammed-karikaturerne, er der tilsyneladende ikke kommet materiale frem, som er stærkt nok til at kunne bære en varetægtsfængsling.

- Jeg kan bekræfte, at formålet med PET's indsats i Århus natten mellem den 11. og 12. februar har været at forhindre et planlagt drab på en af tegnerne bag de Muhammed-tegninger, som Jyllands-Posten offentliggjorde den 30. september 2005, siger chefen for PET, politimester Jakob Scharf.

Tunesere udvises

To af de anholdte er tunesiske mænd, der ikke behøver at blive fremstillet i grundlovsforhør.

Fordi de ikke er danske statsborgere, kan politiet nøjes med at sigte dem efter udlændingeloven og så tilbageholde dem i tre døgn, før de skal for retten. PET oplyste i dag, at man vil udvise mændene, fordi de udgør en trussel mod statens sikkerhed.

De to tunesere vil blive fremstillet for en dommer torsdag og derefter udvist.

Den tredje mand er dansk statsborger med marokansk baggrund, men PET forventer, at han vil blive løsladt efter endt afhøring, selv om han er sigtet for at planlægge et terrorrelateret drab.

Ritzau erfarer, at manden har boet i Danmark siden midten af 1990erne. PET lægger ikke skjul på, at selv om manden er på fri fod, så vil man fremover kigge manden over skulderen og overvåge ham.

Sigtet for terrorisme

Den danske statsborger er sigtet for forsøg på overtrædelse af straffe­lovens § 114 om terrorisme.

- Da PET har valgt at skride ind i en tidlig fase for at afbryde planlægningen og gennemførelsen af et terrorrelateret drab, er det imidlertid PET's forventning, at den pågældende vil blive løsladt efter afhøring, medmindre der fremkommer yderligere oplysninger, som giver grundlag for at fortsætte efterforskningen og eventuelt søge den pågældende varetægtsfængslet, lyder det i en pressemeddelelse.

Facebook
Twitter