Turistchef: Prins Joachims exit er en katastrofe for Møgeltønder

Prinsesseparrets fravalg af Møgeltønder kommer til at gå ud over turismen, siger turistchef.

Prins Joachim og Prinsesse Maries fravalg af Schackenborg Slot som bopæl, vil gå ud over turismen, siger turistchef. (Foto: Peter Halkjær)

Prins Joachim og prinsesse Maries beslutning om at flytte fra Schackenborg Slot for at bosætte sig i København, kommer som en stor overraskelse for lederen af den lokale turistforening, der kort efter middag fik den triste nyhed.

- Jeg er dybt chokeret. Det er vi da rigtig, rigtig kede af, konstaterer Bodil Thomsen, turistchef i Tønder Kommune, hvor Møgeltønder hører under.

Nyheden er også nået til borgmesterkontoret i byen, hvor det har været kendt i et stykke tid, at de kongelige ville flytte fra Schackenborg Slot.

- Jeg er selvfølgelig rigtig ked af, vi mister dem som borgere. Men med de særlige opgaver og forpligtelser, de har, så har jeg også forståelse for deres beslutning, siger borgmester i Tønder Kommune, Laurids Rudebeck (V).

Vil gå ud over turismen

Hun fortæller, at beslutningen formentlig kommer til at gå ud over turismen i ikke blot Møgeltønder, men i hele Sønderjylland. For historien om Prins Joachim og Prinsesse Marie, og deres idylliske liv på Schackenborg Slot, er med til at trække turister til området.

- Det betyder da meget for Møgeltønder by helt generelt. Det er da det, der får turisterne derud, siger Bodil Thomsen til DR Nyheder.

Jeg mener, det er en katastrofe. For Møgeltønder by tror jeg, det vil betyde en nedgang (i antallet af turister, red.) på 20 til 30 procent, når de ikke længere er der.

Forstår godt parrets valg

Parret overdrager nu Schackenborg Slot til en ny fond, der får navnet Schackenborg Fonden

Fonden skal fremover stå for driften af slottet med dertil hørende landbrug. Det skyldes, at det er vanskeligt foreneligt med prins Joachims og prinsesse Maries øvrige virke og engagement i officielle opgaver og protektioner, og samtidig ønsker parret at flytte til Københavnsområdet af familiehensyn.

I den lokale turistforening forstår de godt parrets valg, og selvom parret siger, det forsat vil lægge vægt på området, så er det en trist dag for byen, slår Bodil Thomsen fast.

- Jeg tror, alle her i Tønder Kommune er kede af det.

Trods de triste omstændigheder, så er der alligevel taknemmelighed i både stemme og ord fra borgmester Laurids Rudebeck ovenpå nyheden om storbyflytningen.

- At man har en prins og en prinsesse som borgere i sin komune betyder utrolig meget - det skal ikke være nogen hemmelighed, og det har vi været rigtigt glade for.