Turistvrede i Skagen: ’Vi er ved at få et nyt Venedig’

Lokal beboerformand er træt af turister, der kommer for at feste.

Turister på havnen ved de røde pakhuse i Skagen. Arkivfoto. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Når sommervarmen ankommer til det nordligste jyske, følger der hvert år masser af festlige turister med. Så mange, at det er ved at blive for meget for nogle af de lokale beboere.

- Vi er ved at drukne i turister, siger Mogens Bandholm, der også er formand for Beboerforeningen for Skagen Centrum.

Han ønsker sig færre og en anden form for turister i Skagen.

- Der er kommet for meget useriøst ind i turismen. Det er blevet turisme bare for mængdens skyld. De kommer nogle gange i horder, og det er kun for fornøjelsens skyld. Det er ikke for Skagens skyld. De kommer slæbende med ølkasser og ghettoblastere og den slags. Det fylder meget i landskabet, siger Mogens Bandholm.

I beboerforeningen har man længe arbejdet for at reducere støj og gener fra turismen, men Mogens Bandholm udtaler sig i denne sammenhæng kun på egne vegne. Han sammenligner Skagen med byer som Paris, Barcelona og Venedig, hvor der arbejdes på at begrænse turismen.

- De vil have færre turister for at redde deres by, deres kultur og deres berømthed. De er ved at drukne i turister. Vi er i samme situation her i Skagen, siger Mogens Bandholm.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der kom noget mere seriøst. At man satte mere fokus på, hvad Skagen egentlig er. Ikke kun, hvad der findes på diverse restauranter.

Viceborgmester: Der skal være plads til alle

Skagen har netop overstået fire dages Skagen Festival, og i næste uge begynder den såkaldte Hellerup-uge - et fænomen, hvor rige og berømte valfarter til Skagen. Samtidig lægger stadig flere krydstogtskibe til kaj i Danmarks nordligste by.

Men det er en god ting, mener viceborgmesteren i Frederikshavn Kommune, socialdemokraten Bjarne Kvist. Han bor selv i Skagen, og han afviser at sortere i turisterne:

- Der er plads til alle former for turister. Både dem, der vil have fest, og dem, der vil have kultur. Det er ikke et enten eller. Det er et både og.

  • Fest på Fiskerestauranten i Skagen. Arkivfoto. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)
  • Krydstogtskibet Seven Seas Voyager i Skagen. Arkivfoto. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
  • Masser af turister på stranden ved Skagen. Arkivfoto. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)
1 / 3

Mogens Bandholm er heller ikke imod turister, men han appellerer til, at det lokale turisthus prøver at lokke en anden type til. Og så håber han, at Skagens beværtninger vil spille med.

- Restauratørerne bruger mest rock og hornmusik. En gang imellem også nogle bands med lidt folkemusik. Jeg kunne godt tænke mig noget lidt lettere, der måske er lidt mere romantisk og støjer mindre, siger han.