Tusinder demonstrerer for frit internet

I København, Aarhus, Odense og Aalborg har over 15.000 meldt sig til demonstration mod Acta-aftalen.

Demonstration i København mod Acta-aftalen. (Foto: © Asger Ladefoged, Scanpix)

Under parolen "Ja til frihed på nettet og nej til Acta" ventes flere end 15.000 danskere i dag på gaden for at demonstrere mod Acta-aftalen.

Aftalen, der er underskrevet af 38 lande ud over Danmark, indeholder en række regler, der skal bekæmpe kopivarer. Både de fysiske produkter som tøj og sko, men også de digitale som for eksempel billeder og musik.

15.000 tilmeldte på Facebook

Det er sidstnævnte, der har fået den danske gruppe "Stop Acta" til at arrangere dagens demonstrationer i København, Aarhus, Odense og Aalborg - og der er flere end 15.000 tilmeldte på Facebook.

- Acta er blevet til bag lukkede døre og bærer tydeligt præg af, at rettighedsindustriens interesser er blevet sat over hensynet til ytringsfrihed og privatlivets fred, siger Henrik Chulu, der er talsmand for Stop Acta i Danmark.

Med dagens demonstration ønsker han at få politikerne på Christiansborg i tale.

- Regeringen har slet ikke været lydhør over for kritikken, som både er kommet fra græsrødder, men også fra flere organisationer, siger Henrik Chulu.

Fra Israels Plads til Christiansborg

To af de organisationer er Amnesty International og Forbundet af it-professionelle Prosa.

Repræsentanter fra begge organisationer skal tale på dagens demonstration i København, hvor cirka 12.000 demonstranter ventes at gå fra Israels Plads til Christiansborg.

Og selv om Henrik Chulu erkender, at København har set større grupper af demonstranter, understreger han, at demonstrationen er led i en verdensomspændende protest mod kontrollen af internettet.

- Acta er en del af en trend, der går ud på at kontrollere internettet på vegne af rettighedsindustrien og ikke på vegne af almindelige mennesker. Og det gør den på bekostning af ytringsfriheden, siger Henrik Chulu.

I USA er to lignende aftaler blevet lagt på hylden efter massive protester. Det drejer sig om Sopa (Stop Online Piracy) og Pipa (Protect IP Act).

/ritzau/