Tusinder lever illegalt i Danmark

Eksperter mener, at der lever op til 5.000 udlændinge illegalt i Danmark. Officielt findes problemet ikke og derfor lever disse mennesker som spøgelser. Eksperterne opfordrer politikerne til at erkende at illegale immigranter findes.

1.437 personer blev anholdt i 2007 i forsøget på at komme illegalt ind i landet (© DR)

Flere tusinde udlændinge opholder sig i landet uden opholdstilladelse. Og der kommer stadig flere til, fordi det er så svært at få lovligt og permanent ophold her.

Det mener Helle Stenum, som er migrationsforsker ved Aalborg Universitet.

Hun har igennem de seneste to år beskæftiget sig med området.

Ingen rettigheder

Gruppen af mennesker, der opholder sig i landet ulovligt, omfatter: Afviste asylsøgere, handlede kvinder og illegale arbejdere. Det skriver Kristelig Dagblad.

Fælles for dem alle er, at de ingen rettigheder har. De kan ikke gå til lægen, sende børnene i skole eller låne bøger på biblioteket. De lever hele tiden med frygten for at blive sendt ud af landet, og deres antal stiger konstant.

Shahamak Rezaei, lektor ved Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitetscenter, arbejder i øjeblikket på et EU-støttet projekt, der skal klarlægge problemets omfang i Europa. Han deler Helle Stenums vurdering af, at flere tusinde lever illegalt i Danmark.

- Endnu har vores forskning ikke givet os noget grundlag at tale ud fra. Men officielt skønnes der at være mellem 1.000 og 5.000 illegale i landet.

Toppen af isbjerget

Han henviser til tal, som Kristeligt Dagblad har fået bekræftet hos grænsepolitiet i Syd- og Sønderjylland samt Sydsjælland og Lolland-Falster. De viser, at 1.437 personer blev anholdt i 2007 i forsøget på at komme illegalt ind i landet. Og det er kun toppen af isbjerget, siger Shahamak Rezaei.

Den samme melding kommer fra vicepolitichef ved grænsekontrolafdelingen i Maribo, Kell Kristiansen. Han forklarer:

- I 2006 fangede vi flere illegale ved grænsen end i 2007, men det er ikke, fordi der kommer færre hertil. Vi har bare ikke ressourcer til at fange flere.

Svært at få overblik

Det kan være svært at skabe et nøjagtigt billede af, hvem og hvor mange der illegalt opholder sig i landet, erkender Shahamak Rezaei, men det burde ikke forhindre politikerne i at forholde sig til problemet.

- Officielt hedder det, at der ikke er nogle illegale mennesker i Danmark. På den måde er politikerne fri for at forholde sig til emnet.

Den holdning er også Helle Stenum bekendt med, og hun opfordrer politikerne til nu at anerkende problemet:

- Politikerne har i mange år levet med forestillingen om, at der ikke er illegale immigranter i Danmark. Men det er der. Lige nu er de bare spøgelser - for officielt eksisterer de jo ikke.

Facebook
Twitter