Tusinder tilbydes i dag gratis influenzavaccine. Og Sundhedsstyrelsen håber, at rekordmange takker ja

Uden influenzavaccinationer risikerer vi i år en særlig slem influenzaepidemi, lyder det fra ekspert.

Alene blandt de 2-6-årige børn er der cirka 300.000, som i år kan blive tilbudt gratis vaccine mod influenza. (Foto: © Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix)

Er du gravid i 2. eller 3. trimester, arbejder i sundhedsvæsnet eller lever med en kronisk sygdom er du blandt de danskere, som i dag får endnu et tilbud om vaccine.

Og denne gang er der hverken tale om 1., 2. eller 3. stik mod covid-19, men derimod et tilbud om vaccination mod influenza.

Fra i dag og de næste tre uger frem bliver særligt inviterede grupper tilbudt en gratis vaccine. Og fra Sundhedsstyrelsen håber man, at rekordmange i år vil takke ja.

- Vi har købt vacciner ind, så vi kan vaccinere helt op til 95 procent af de målgrupper, der kan få et gratis tilbud. Det er med et ønske om, at der rigtig mange, der tager imod, for det er særligt væsentligt i år, siger Bolette Søborg, der er enhedschef og overlæge i Sundhedsstyrelsen.

Det er et meget ambitiøst mål, man fra Sundhedsstyrelsen har sat sig. For normalt ligger tilslutningen til influenzavaccinen ikke på de 95 procent, man håber på at nå i år, fortæller Bolette Søborg.

- Sidste år, hvor vi også havde corona-pandemien, nåede vi rigtig flot op omkring 75 procent. Men det var også ganske exceptionelt. I en ganske almindelig influenzasæson plejer vi slet ikke at nå så højt op, desværre.

Vaccinerede børn kan forebygge stor del af smitte

Udover gravide, sundhedspersonale og folk med kroniske sygdomme er det blandt andre også børn i alderen 2-6 år, der får tilbud om en gratis vaccine.

I år er det nyt, at Sundhedsstyrelsen også tilbyder børnene i denne alder vaccinen. Her er ambitionen fra Sundhedsstyrelsens side, at det bliver et ja tak til vaccinen hos 85 procent.

Håbet var også at være klar med vaccinerne til de yngste i dag, men det har ikke været muligt. Der er dog en god grund til at få dem vaccineret, så snart det kan lade sig gøre, fortæller Bolette Søborg.

- Det er heldigvis ikke, fordi børnene selv er i øget risiko for at alvorligt forløb. Men børn mellem 2-6 år har en særlig rolle i spredning af influenza. Ved at vaccinere dem kan vi forebygge helt op til 40 procent af den smitte, der er med influenza i en sæson.

Derfor spiller børnene en vigtig rolle i at undgå en influenzasæson, som risikerer at blive værre end normalt.

- Vi har en formodning om, at influenzasæsonen kan blive særligt hård – altså at mange kan blive smittet. Og når der er mange, der kan blive smittet, så kan de, der er i risiko for et alvorligt forløb, også blive smittet. Det vil vi rigtig gerne undgå, siger Bolette Søborg.

Uden vaccine risikerer vi værre influenzasæson

Sidste år indkøbte de danske myndigheder cirka 1,5 millioner influenzavacciner. Men efterspørgslen var så stor, at man på et tidspunkt stod og manglede.

Hvis folk lader sig vaccinere, vil influenzavirusset have sværere ved at få fat i befolkningen og lave spredning i lange smittekæder, fortæller Henrik Nielsen, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Aalborg Universitetshospital. (© DR Nyheder)

Derfor er der i år indkøbt over 2,5 millioner vacciner, så man undgår samme situation.

Og det er fornuftigt, at man har købt stort ind, mener professor og overlæge i infektionsmedicin på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen.

- Forventningen er, at hvis ikke man gør noget, vil det blive en større og længerevarende epidemi denne vinter, end det gennemsnitligt er med influenza, fordi der simpelthen er flere modtagelige personer, som ikke har set den her virus i længere tid.

Forklaringen skal findes sidste år, hvor det var coronavirus, som var i fokus. Fordi mange af os blandt andet sprittede hænder, så færre mennesker og holdt afstand til andre, var influenzasæsonen meget mildere end normalt og meget få blev udsat for influenzavirusset.

- Hvis man regelmæssigt udsættes for eksempelvis influenzavirus hver vinter, vil kroppens immunforsvar hele tiden få en lille genopfrisker, siger Henrik Nielsen.

- Men fordi vi ikke havde influenza sidste vinter, er der nu et højere antal danskere, som har et immunforsvar med en dårlig hukommelse. Og derfor er der større grobund for, at det i år kan blive en stor epidemi.

Derfor mener Henrik Nielsen også, at det er en god idé tage imod vaccinen, hvis man får den tilbudt.

- Det er sikkert, at hvis vi bruger vaccinen udbredt og til alle risikogrupper, kan vi dæmpe influenzaen så meget, at vi nok skal komme igennem vinteren, siger han.

Efter de første tre uger med gratis vaccine til udvalgte målgrupper bliver det muligt for andre at få en influenzavaccine - eksempelvis hvis ens arbejdsplads tilbyder det.