Tusindvis af bilister bliver ved med at køre spritkørsel

Næsten 4.000 personer er de sidste 10 år taget for spirituskørsel mindst tre gange.

Siden 2009 er næsten 4.000 personer anholdt og sigtet for spirituskørsel tre gange eller flere. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Selvom det både koster store bøder og en tur i fængsel, vælger en del bilister igen og igen at sætte sig bag rattet med for høj promille eller uden et gyldigt kørekort.

Det viser tal, som DR Nyheder har fået fra Rigspolitiet.

Blandt andet viser tallene, at knap 4.000 personer siden 2009 er blevet anholdt og sigtet for spirituskørsel mindst tre gange. Det svarer i gennemsnit til 324 bilister i hver af de 12 politikredse i Danmark. Tallene dækker over motoriserede køretøjer, hvoraf langt størstedelen drejer sig om biler.

- Jeg er ked af, at nogen ikke forstår alvoren af det og bliver taget igen og igen, siger Christian Berthelsen, der er politiassistent for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Samme melding har Pernille Ehlers, der er chefkonsulent hos Rådet for Sikker Trafik.

- Det er et højt tal. Og det viser, at nogle bilister igen og igen bare vælger at køre med alkohol i blodet eller uden gyldigt kørekort, siger hun.

Christian Berthelsen fra Rigspolitiet er dog glad for, at tallet er lavt set i sammenhæng med, hvor mange bilister der kun er blevet sigtet for promillekørsel en enkelt gang. Siden 2009 drejer det sig om 53.501 bilister.

Taget uden kørekort 387 gange

Mens knap 4.000 bilister er sigtet for spirituskørsel mindst tre gange siden 2009, er flere end 5.700 bilister sigtet for at køre uden gyldigt kørekort mindst fem gange.

Rekorden tilhører en bilist, som i perioden er sigtet 387 gange for den forseelse. 14 bilister er taget mindst 100 gange. For spirituskørsel er rekorden for en enkelt bilist 36 anholdelser i perioden.

- De skal selvfølgelig væk. Vi skal ikke have de bilister på vejene, da de jo kan slå andre ihjel, siger Christian Berthelsen.

For Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik lyder det til, at de her bilister simpelthen har givet op.

- De har sandsynligvis fået frakendt kørekortet i så mange år, at de har opgivet at få det igen. Og hvis de bor et sted med dårlig offentlig trafik, så vælger de at køre alligevel. Men politiet kender mange af dem. Det er også derfor, at så mange bliver taget igen og igen. Og de skal jo også stoppes i trafikken, da de er til fare for alle os andre, siger hun.

350 døde i ulykker med alkohol

Når Rigspolitiet og Rådet for Sikker Trafik taler om faren ved at køre promillekørsel eller uden gyldigt kørekort, bliver de bakket op af statistikkerne.

Tal fra Vejdirektoratet viser, at der på 10 år fra 2009 til 2018 har været 3.580 personskadeulykker, hvor en eller flere af de involverede bilister har været påvirket af alkohol. I de ulykker har 350 personer mistet livet, mens 2.108 personer er kommet slemt til skade.

- Det er farligt at køre spirituspåvirket, og der sker altså ulykker. Og tallene viser, at spirituskørsel ikke bare sker lørdag aften eller efter en julefrokost, men også torsdag eftermiddag og søndag morgen, siger Marianne Foldberg Steffensen, der er chef for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

Også bilister uden kørekort optræder ofte i ulykkesstatistikkerne. På 10 år har der været 2.800 personskadeulykker med 208 dræbte og næsten 1.800 svært tilskadekomne.

Vejdirektoratet påpeger dog, at nogle bilister optræder i begge statistikker, da de på ulykkestidspunktet både har været påvirket og kørt uden gyldigt kørekort.

- Evnen til at køre bil ligger jo grundlæggende ikke i kørekortet. Men hvis man har fået det frakendt, så er det jo sket, fordi man har valgt at køre hasarderet eller har taget nogle chancer. Og det kombineret med alkohol er en rigtig dårlig kombination i en bil, siger Marianne Foldberg Steffensen.

Transportminister: Det går den rigtige vej

I Transportministeriet ser minister Benny Engelbrecht (S) alvorligt på tallene.

- Det er altid alvorligt, når man kører spirituskørsel. Det skal man lade være med at gøre, så det skal vi have minimeret, siger han.

Han hæfter sig dog ved tal, der viser, at antallet af spiritusulykker er faldet voldsomt de sidste 10 år.

- Så det går den rigtige vej med at nedbringe antallet af uheld med spiritus involveret. Men vi skal have indrammet de mennesker (gengangere, red) på den bedst tænkelige måde. Og derfor har vi jo allerede taget en række initiativer. For eksempel at man kan få alkolås i bilen, eller at man skal tage et obligatorisk kursus på 12 timer for overhovedet at få lov til at generhverve sit kørekort, siger han.

- Men jeg er altid klar på at høre flere forslag, for én spritbilist er én spritbilist for meget, afslutter Benny Engelbrecht.

Så mange førere af motoriserede køretøjer er sigtet for promillekørsel eller kørsel uden gyldig førerret siden 2009:

  • Promillekørsel mindst én gang: 65.675

  • Promillekørsel mindst tre gange: 3.892

  • Promillekørsel mindst fem gange: 776

  • Kørsel uden gyldig førerret mindst én gang: 52.074

  • Kørsel uden gyldig førerret mindst tre gange: 12.356

  • Kørsel uden gyldig førerret mindst fem gange: 5.714

  • Kilde: Rigspolitiet

Hvis du har problemer med alkohol eller kender en, der har, kan du gratis og anonymt kontakte Alkolinjen på telefon 80 200 500 eller på alkolinjen.dk