Tusindvis af breve har forkert adresse

Posten modtager hver dag tusindvis af breve, som ikke har rigtig adresse eller afsender. Det koster over 10 millioner kroner om året at få de "døde breve" frem.

Hver dag modtager Post Danmark flere tusinde breve, som ikke har rigtig adresse eller afsender skrevet på. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © DR)

20-årige Peter har taget mod til sig og har sendt en ansøgning til det ledige job som IT-supporter i en stor virksomhed.

Men han får aldrig noget svar. Han har nemlig ikke sat den rigtige porto på, og han har heller ikke fået skrevet sin afsender-adresse.

Peters historie kunne være en af de historier, som man kan fortælle i Post Danmarks afdeling for "døde breve".

- Jeg har være ude for at stå med 5-10 ansøgninger fra det samme unge menneske. Og da de fleste firmaer nægter at modtage breve med for lidt porto, når brevene ikke frem inden ansøgningsfristens udløb, fortæller Kent Kristensen, der er servicecenterchef i Post Danmark.

Bryder brevhemmeligheden

Hver dag modtager Post Danmark 2-3000 breve, som ikke har den rigtige adresse på som modtager, og som heller ikke kan sendes tilbage til afsender, fordi den også mangler.

Kent Kristensens medarbejdere i afdelingen for "døde breve" går nu i gang med en slags detektivarbejde.

De forsøger at finde den rigtige adresse, og til det har de en særlig database, hvor de kan slå alle adresser op. Hvis den ikke kan hjælpe dem videre, kan det være nødvendigt at lukke brevet op.

Medarbejderne har en særlig bemyndigelse til at bryde brevhemmeligheden. Det betyder, at de må åbne brevet og kigge efter, om der er et navn på en modtager eller en afsender, men de må ikke læse indholdet i brevet.

- Det er særdeles væsentligt, at vi overholder posthemmeligheden. Derfor skal vi være sikre, når vi fremsender en forsendelse, så denne alene fremsendes til afsenderen eller modtageren - og ikke til en trediepart, fortæller Kent Kristensen.

Invitationer når ikke frem

De "døde breve" kan indeholde mange forskellige ting.

- Vi får rigtig mange invitationer til for eksempel sølvbryllupper, hvor der bare står Til onkel Hans. Det må give nogle tvister i familierne engang imellem, når familiemedlemmer tror, at de ikke er inviteret, siger Kent Kristensen.

Udover invitationer og ansøgninger kan det også være uerstattelige dokumenter, kontante pengebeløb eller medicin, som er købt i udlandet. Det kan være muskelopbyggende medicin eller slankemedicin, som ikke er godkendt i Danmark.

Hvis Post Danmark vurderer, at indholdet er ulovligt, samles de i en særlig kasse, som politiet kommer og henter.

Det lykkes Kent Kristensens detektiver at få sendt 7 ud af 10 breve videre til den rette modtager, men det koster over 10 millioner kroner om året.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532975b7a11f9d0c6c2a8636

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk