Tusindvis af danskere mangler læge

Flere tusinde danskere i udkantsområderne kan ikke få udleveret et nyt sygesikringskort, fordi de mangler en fast læge. Unge læger vil til de store byer.

Flere tusinde danskere, som bor i yderområderne, har ingen fast læge - og de kan derfor ikke få udleveret det obligatoriske gule sygesikringskort.

En ny opgørelse fra Danske Regioner viser, at 2000 danskere står uden fast læge. De må i stedet nøjes med skiftende vikarer.

Spøgelsespatienter

Derudover kommer cirka 250 borgere fra Lolland og Nordjylland, som er helt lægeløse. Kun i tilfælde af akut sygdom må de såkaldte spøgelsespatienter henvende sig til en praktiserende læge.

Problemet skyldes fortrinsvis, at det er svært at rekruttere praktiserende læger til udkantsområder, og de nuværende læger melder ”alt optaget”.

Dybt beklageligt

I Lolland Kommune i Region Sjælland er der 150 lægeløse borgere. Det er dybt beklageligt og helt utilfredsstillende, siger Mette Møller, som er formand for de Praktiserende Lægers Organisation i Region Sjælland.

- Danmark har et unikt system omkring den praktiserende læge. Det er her, man først henvender sig, og vi kender vores borgere. Hvis en patient går for længe rundt med symptomer, risikerer sygdommen at udvikle sig og blive opdaget for sent, siger Mette Møller til DR Nyheder.

Læger vil til store byer

De ledige stillinger i yderområder er svære at få besat, for unge læger vil hellere arbejde i større byer.

Det mærker især nordjyderne. I øjeblikket kan tilflyttere til Thisted Kommune ikke få en læge eller et sygesikringskort. Det rammer cirka 100 borgere i kommunen. Kun i akutte tilfælde må de henvende sig til en læge. Situationen frustrerer borgmester, Lene Kjelgaard Jensen.

- Vi vil meget gerne have tilflyttere herop, så det er brandærgerligt, at nytilflyttede børnefamilier ikke får en læge, siger borgmester Lene Kjelgaard Jensen.

Problemet vokser

Problemet bliver forstærket af, at en stor gruppe læger nærmer sig pensionsalderen.

Knap halvdelen af alle praktiserende læger er 55 år og derover. En tredjedel af alle læger er i 2010 fyldt 60 år.

1. juli stopper flere læger i Gedser, Maribo og Sakskøbing - det efterlader 5000 nye patienter lægeløse.

Også Brønderslev kan se frem til 2000 nye lægeløse patienter, når en af kommunens læger pensioneres til sommer.

Hvordan ser din kommune problemet med lægemangel?

DR Nyheder har spurgt landets borgmestre: I de røde kommuner her på kortet svarer borgmestrene at det er svært at rekruttere nye praktiserende læger