Tusindvis af danskere så Eriksen ligge i græsset: Krisepsykolog guider dig til, hvordan du tackler det

Både du og dine børn kan reagere kraftigt på billederne fra lørdagens kamp mod Finland.

Det var voldsomme billeder, der mødte danskerne, da Christian Eriksen mod slutningen af første halvleg faldt om og måtte have hjertemassage. (Foto: © liselotte sabroe, Ritzau Scanpix)

Der er med stor sandsynlighed ikke nogen danskere, der her til morgen ikke husker Danmarks EM-kamp mod Finland. Og det vil ikke være for resultatet.

Billederne af Christian Eriksens kollaps og grædende danske spillere, der slår mur om deres medspiller, vil nok have mejslet sig ind i den danske folkesjæl i meget, meget lang tid.

Og der er stor forskel på, hvordan vi som individer vil tackle det, fortæller Aurora Veber, der er klinisk psykolog med speciale i krise, stress og traumer.

- Det vil altid være individuelt, hvordan man reagerer. Der er ikke to forløb, der er ens, siger hun.

Alligevel vil mange af os nok opleve, at vi ikke helt er os selv i morgen.

- Når de der følelser ruller rundt i morgen, så kan man godt risikere, at man bliver ked af det ud af det blå, bange ud af det blå eller vred ud af det blå, siger Aurora Veber.

Hun har derfor fire gode råd til, hvordan du kan bearbejde det, hvis du er blevet hårdt ramt af billederne af den danske stjerne, der lå på græsset og fik livreddende hjertemassage.

1

Vær forberedt på, at dine følelser kan svinge

Mens Aurora Veber igen understreger, at der vil stor forskel på, hvordan vi tager oplevelser som det syn, der ramte os i går aftes, så regner hun med, at mange vil have en eller anden form for reaktion.

- Det, vi oftest ser, er, at det virker uvirkeligt, at man nærmest går ind i en osteklokke. Og man skal nok også regne med en stor følelse af magtesløshed.

- Bagefter kan man svinge ind i følelser som vrede, at være meget, meget ked af det, eller blive meget urolig og bange. Så kan man gå og veksle mellem dem, forklarer Aurora Veber.

Særligt de 15.900 personer, der så til i Parken, skal være opmærksomme.

- Det vil kunne tænkes, at der er rigtig mange på stadion, der vil have nogle kraftige reaktioner, som de vil kunne mærke i flere dage.

2

Brug andre mennesker

Og lige meget om du så med i fjernsynet, fra en storskærm eller var i Parken, så er det ikke noget, du skal gå med selv, mener Aurora Veber.

- Mit bedste råd er "tal med nogen". Brug dem, du holder af og er tæt på, til at tale med om det, du har oplevet.

- Fortæl dem, at "nu bliver jeg faktisk lidt kort for hovedet", og det virker måske mærkeligt, men jeg tror det handler om, at jeg har set det her.

Og lige i den henseende kan det faktisk være en slags formildende omstændighed, at så mange af os har set de samme billeder fra afslutningen på første halvleg i går.

- Det er måske så meget sagt, at det er positivt, men det vil være rart for nogle mennesker, at der er så mange, man kan tale med det om.

3

Vær forberedt på, at du kan være ved siden af dig selv

Mens følelseslivet kan svinge, hvis man har svært ved at slippe de voldsomme billeder fra i går, så kan man også opleve, at sanserne bliver sløvere, forklarer Aurora Veber.

- Vær forberedt på, at din koncentration, hukommelse og nærvær kan være noget nedsat de næste par dage.

Og derfor er det ikke kun dig selv, men også dine omgivelser, du bør gøre opmærksom på forløbet.

4

Dine børn kan være påvirket længe

Kampen mod Finland blev set af tusindvis af danskere - også børn og unge. Og oplever du, at dit barn reagerer kraftigt på, hvad det så lørdag aften, så har Aurora Veber et rigtig godt råd til dig.

- De har brug for, at der er nogle voksne, der siger til dem og anerkender, at det var ikke, hvad man havde regnet med skulle ske, og at det så voldsomt ud.

- Derfra skal man ikke gå i alle mulige detaljer, men bare stille og roligt sige, ”han er kommet galt afsted, men han har fået god hjælp, og han har det bedre nu".

Og lige præcis hos børn, er der alt mulig grund til at være opmærksom på dem i lang tid.

- Det er meget forskelligt, hvor længe det vil sidde i børnene, men vær opmærksom på dit barn i et godt stykke tid, for børn kan godt bruge rigtig lang tid på at bearbejde det her, siger Aurora Veber.