Tusindvis af mænd har en skæv penis: Nu undersøges det, om mavefedt kan rette den

Mænd med rejsningsproblemer kan lige nu få hjælp ved blandt andet chokbølger og operation. I fremtiden bliver stamceller fra deres eget mavefedt måske også en mulighed.

Det er typisk mænd mellem 40 år og 75 år, der bliver behandlet for skæv penis, fortæller overlæge Lars Lund fra OUH.

- Det er meget svært at tale om, når man ikke er vant til det. Det er kun min kone, der ved, hvad jeg kæmper med.

Sådan fortæller Sten, der siden 2015 har kæmpet med rejsningsproblemer. Problemerne blev værre og værre, og til sidst kunne han slet ikke få den op at stå ved samleje med sin kone – selvom han havde lyst.

På samme tidspunkt havde han ikke meget energi, så han var overbevist om, at noget var galt. Måske vitaminmangel, tænkte han. Så på opfordring af sin kone gik han til lægen.

- Lægen sagde, alt var normalt, bortset fra at jeg havde diabetes, fortæller 47-årige Sten.

Det kom som et chok for ham, at han havde type 2 diabetes, for han syntes ikke, han havde nogen symptomer. Men han fandt senere ud af, at rejsningsproblemer godt kan være et symptom på diabetes.

Senere opdagede han også, at han har en lille knude på penis, som af hans læge betegnes som en Peyronies-lignende sygdom.

- Jeg har det, som om der sidder en elastik for neden af min penis. Og den forhindrer mig hele tiden i at få rejsning, fortæller Sten i DR’s nye podcast ‘Lægens Bord’.

Arvæv trækker penis skæv.

Stamceller fra mavefedt

Sygdommen har på det seneste fået større fokus, og for nyligt startede et stort dansk studie, der skal undersøge effekten af stamceller ved Peyronies sygdom, altså skæv penis.

Majken Højrup Wiborg, der er afdelingslæge på Urologisk Afdeling ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, står i spidsen for det.

- Mit store håb er at finde alternative behandlingsmuligheder for mændene. Operation har man altid brugt, men der har ikke været særlig stor udvikling på området. Vi mangler ordentlig forskning, der viser, hvilken virkning stamcellerne har på krumningen, og det er det, vi nu er gået i gang med.

I studiet skal 23 mænd have foretaget en fedtsugning, hvorfra stamcellerne udvindes, som senere bliver sprøjtet ind i penis med henblik på at reparere vævet ved knuden.

Knude på penis

Hver tiende mand oplever i løbet af deres liv at kæmpe med Peyronies sygdom.

Hos de fleste mænd kommer der en knude på penis, der gør den skæv. Og knuden gør ofte ondt, fortæller professor Lars Lund.

Han er overlæge på Urinvejskirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Urologisk Selskab.

Han behandler mange med Peyronies sygdom:

- Nogle er flove, nogle er kede af det. Deres selvværd er nedsat, og det samme er deres velvære. De er bange for, at deres forhold skal glippe. Nogle er faktisk på kanten af depression, og nogle har ligefrem selvmordstanker, oplever Lars Lund.

Peyronies er en livsstilssygdom, som kan skyldes for eksempel højt blodtryk eller diabetes. Og så kan sygdommen også være arvelig.

- Jeg har set en penis, hvor den bøjer 120 grader. Altså penishovedet går helt ind mod maveskindet. Der er alle mulige variationer, siger Lars Lund.

Nogle patienter bliver henvist til Lars Lund af deres praktiserende læge. Ventetiden kan være op til et år på Odens Universitetshospital, som i dag er det eneste offentlige tilbud med chokbølger.

Alternativt kan man operere en skæv penis, men det er et langt større indgreb, der blandt andet kan forkorte penis.

Derfor er der også flere, der fravælger den, fortæller Majken Højrup Wiborg:

- For mændene vil en behandling som denne her betyde utrolig meget. Det er et godt alternativ, fordi de leverer stamcellerne til sig selv.

Har prøvet alt

Sten kender udmærket til mange af de behandlinger for Peyronies sygdom, som findes i dag.

- Jeg har prøvet alt muligt. Fire forskellige slags tabletter, injektioner, penispumpe, og så har jeg selv købt to chokbølgebehandlinger. Intet virker, fortæller Sten.

Sten har også fået tilbudt en protese. Men når man er diabetiker, er der større risiko for infektioner. Så han sprang fra i sidste øjeblik.

Han har ikke kunnet få andet hjælp i det offentlige. Og det påvirker ham meget, at han ikke kan få rejsning:

- Hver gang det ikke har virket, så er det bare et hak i selvtilliden. Så vi forsøger ikke længere. Vi sover i samme seng, og min kone er forstående. Men vi har ikke længere sex.

Derfor er det Stens store håb, at den nye behandling med stamceller, bliver en realitet.

- Det eneste, jeg ikke har prøvet, er stamcellebehandling. Det vil jeg meget, meget gerne have lov til at prøve, siger han.

Hør mere til Sten og rejsningsproblemer i radioprogrammet Lægens Bord.

Problemer med penis

Eller på P1 hver fredag klokken 10-11.

Sten har ikke lyst til at få sit efternavn offentliggjort. DR er bekendt med hans fulde navn.