Tusindvis af unge har brug for alkoholbehandling: 'Mange unge føler et drikkepres'

Mange ved ikke, at alle har ret til gratis og anonym alkoholbehandling, lyder det.

- Alkoholkulturen i Danmark normaliserer et højt alkoholforbrug, siger alkoholbehandler Anne Hyldekvist. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

For sygeplejerske og behandler på KABS Behandlingscenter Anne Hyldekvist kommer det ikke som en overraskelse, at tusindvis af unge har brug for alkoholbehandling, som Berlingske skriver om i dag.

Mange unge er nemlig ifølge hende en del af en festkultur, hvor der bliver drukket enormt meget.

- Så kan det være svært at skelne mellem et normalt forbrug og et uhensigtsmæssigt forbrug, siger hun.

Samtidig mener hun, at det er svært for unge at sige nej til at drikke, når de sidder blandt venner til en fest.

- Vi hører fra mange unge, at de oplever et drikkepres. Derfor er det svært for dem at forklare, at de ikke ønsker at drikke alkohol. De føler, at de skal forklare deres manglende lyst til at drikke i stedet for bare at sige, at de ikke har lyst.

Forbundet med skam

Rapporten fra Center for Rusmiddelforskning viser, at 30.000 unge mellem 15 og 25 år i 2019 havde så stort et forbrug af alkohol, at de havde behov for rådgivning eller behandling.

Samtidig viser rapporten, at kun to procent modtager hjælp fra et kommunalt tilbud for at komme problemet til livs.

- Det kan være forbundet med skam, fordi det kan være tabubelagt at miste kontrollen over sit alkoholforbrug. Stort set alle her i landet drikker, så det at miste kontrollen med det er forbundet med stor skam, siger Anne Hyldekvist.

Hun fortæller, at det ofte er familien, vennerne eller kæresten, der gør personen opmærksom på, at vedkommende har et problem.

Det sker, netop fordi personens alkoholforbrug ikke blot rammer personen selv, siger hun.

- Det kan påvirke deres forhold til venner, familie og kæreste. Det kan påvirke deres sociale liv. Og det kan påvirke evnen til at arbejde eller til at fortsætte deres uddannelse.

Gratis behandling til alle

Hvis flere unge skal i behandling for deres overforbrug, er der ifølge Anne Hyldekvist brug for at få spredt budskabet om muligheden for gratis behandling.

- Det kan være svært at række ud efter hjælp. Så jeg tror, at det er vigtigt at få spredt budskabet om, at der også er behandlingstilbud til unge. Jeg tror eksempelvis ikke, at der er mange, der ved, at alle har ret til gratis og anonym alkoholbehandling med 14 dages behandlingsgaranti i Danmark.

Samtidig mener hun, at der er brug for at tage festkulturen op til debat, så færre unge drikker så meget.

- Alkoholkulturen i Danmark normaliserer et højt alkoholforbrug. Så det er vigtigt at tage kulturen op til debat, især på ungdomsuddannelserne, hvor der bliver drukket rigtig meget.