Tusindvis er i kontakt med hospitalet på nettet

28.000 patienter klarer kontakten med lægerne på computer, tablet eller telefon. Mange flere vil i fremtiden gå til tjek online, vurderer ekspert.

Tusindvis af patienter sparer tid ved at blive hjemme og kommunikere med hospitalet fremfor at gå til tjek fysisk. (Foto: Dennis Becker © DR Nyheder)

28.000 patienter er i kontakt med hospitalerne via nettet, viser tal fra regionerne. Og flere kommer til.

Det er det, der kaldes telemedicin, og det ser for alvor ud til at tage fart i disse år. Det betyder, at patienterne hjemmefra holder lægerne orienteret.

Et af de steder, der har taget behandlingen til sig, er Hvidovre Hospital.

Her er Katrine Carlsen læge og ph.d., og står for et telemedicinprojekt for børn og unge med tarmsygdomme.

- Vi kan undgå, at patienterne skal ind på hospitalet, når det ikke er nødvendigt. Og vi kan omvendt sørge for, at de kommer ind, når det er nødvendigt, siger Katrine Carlsen.

Ideen med dette projekt er, at patienten løbende svarer på spørgsmål om deres tilstand på nettet, frem for at svare på de samme spørgsmål ved at troppe op på hospitalet. Dermed kan børn og unge undgå fraværsdage i skolen.

Patienter klarer sig lige godt

Katrine Carlsen har undersøgt to grupper af patienter, hvor den ene gruppe har fortalt lægerne, hvordan de havde det via internettet og den anden har været til de traditionelle tjek på hospitalet. De to grupper klarer sig lige godt.

- Vi har fundet ud af, at de bliver fulgt lige godt. Der er ikke en øget risiko for at blive mere syg, siger Katrine Carlsen.

Morten Kyng, der er professor ved Aarhus Universitet og ekspert i sundheds-IT, forudser, at langt flere vil gå på hospitalet over nettet i fremtiden.

- Det kommer til at rykke voldsomt de næste 3-4 år. Dels bliver det rullet ud over hele landet. Dels er den teknologi, vi anvender, blevet en en del af folks dagligdag, altså smartphones og tablets, siger Morten Kyng.