Tv-læge: Danskerne overlever i stedet for at leve

Der skal mere fokus på mental sundhed, mener DRs sundhedskorrespondent, Peter Geisling. For lige nu er der flere danskere, som overlever i stedet for at leve, siger han.

Danskerne glemmer, at sundhed ikke kun handler om at spise masser af grøntsager og frugt, dyrke motion og få de rigtige fedtstoffer. Såden lyder det fra DRs sundhedskorrespondent, Peter Qvortrup Geisling, efter en ny undersøgelse i lægetidsskriftet The Lancet giver danskerne en sundhedsmæssig bundplacering i forhold til andre vestlige lande.

- Vi må ikke glemme den mentale sundhed, for den er for det første fundamentet for vores livskvalitet, men den afgør også, om man har overskud til at ændre på sine kost- eller motionsvaner, siger Peter Qvortrup Geisling.

Handler om at overleve

I undersøgelsen ligger Danmark på en plads 18 ud af 19, når man sammenligner borgernes forventede antal sunde leveår og deres levetid i en række vestlige lande. Og en af grundene til det kan være, at vi glemmer vores mentale helbred, forklarer Peter Qvortrup Geisling.

- Over 400.000 danskere lider af langvarig stress - deres liv handler ikke om at leve, men om at overleve. Derfor skal vi interessere os meget mere for den mentale sundhed, siger Peter Qvortrup Geisling.

Langvarig stress kommer til udtryk ved tristhed, træthed eller koncentrations- eller hukommelsesproblemer og søvnproblemer, forklarer han.

Delt i A- og B-hold

Spanien og Italien indtager henholdsvis første- og andenpladsen på sundhedslisten, mens Australien napper en tredjeplads. Vores nordiske naboer i Sverige følger efter som nummer fire.

Men det er ikke kun den danske stress, der giver det dårlige udslag i undersøgelsen, mener han. Et stort antal rygere, masser af alkohol og usund og tung kaloriekost er også nogle af årsagerne til danskernes dårlige helbred, forklarer Qvortrup Geisling.

- Det største problem er, at Danmark er ved at blive delt i to - et veluddannet hold, der tager rådene til sig, og en anden gruppe, der ikke har ressourcerne, og som derfor sakker bagud. Det bliver det allerstørste sundhedsmæssige problem, vi har, siger han.

En dansker kan forvente at leve i 67,9 år, før helbredet begynder at blive svækket. En gennemsnitsdansker dør desuden i en alder af 78,9 år.

Facebook
Twitter