Tv-lægen: Det er de menige medarbejdere der får feriestress

Lederne er langt fra de eneste, der risikerer at blive syge, når ferien endelig begynder.

- Det er langt mere os andre, der risikerer det. Ledere har nemlig større indflydelse på deres jobsituation end andre, og stressfaktor nummer ét er manglende indflydelse på egen jobsituation, siger Peter Qvortrup Geisling, DR Nyheders sundhedskorrespondent. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

En rundspørge blandt ledere viser, at 56 procent arbejder mere op til en ferie. Det kan medføre sygdom i ferien - men faktisk er problemet størst for menige medarbejdere.

Ledere tanker op til en sommerferie ved at arbejde mere. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne, hvor 56 procent svarer, at de har en større arbejdsmængde op til en ferie.

Alle os andre er mere udsat

Ekstra arbejde kan hurtigt blive til stress, og stress får immunsystemet til at køre i et højere gear. Så når kroppen endelig slapper af, kan vi mærke, at vi er syge, siger Jan Pravsgaard Christensen, som er ekspert i immunsystemet fra Københavns Universitet.

Men ledere er langt fra de eneste, der risikerer at tage et par dage under dynen, når ferien endelig begynder.

- Det er langt mere os andre, der risikerer det. Ledere har nemlig større indflydelse på deres jobsituation end andre, og stressfaktor nummer ét er manglende indflydelse på egen jobsituation, siger Peter Qvortrup Geisling, DR Nyheders sundhedskorrespondent.

Søvnløs og trist

- Når vi er kortvarigt stressede, kører immunsystemet i et højt gear. Derfor er det god til at slå virus ned - men når vi så endelig slapper af, tager immunsystemet også et skridt tilbage og arbejder ikke helt så effektivt. Og så kan virus sidde klar til at gøre os syge.

Det er den fysiske forklaring. Men 15 procent af Danmarks befolkning lider af langvarig stress, og toget er slet ikke standset: Flere og flere går ned med stress ifølge Geisling.

- Symptomer på stress er søvnløshed, en tristhed, man ikke kan forklare og koncentrations- og hukommelsesbesvær. De symptomer er langt mere alvorlige end det at lægge sig syg, fortæller han.

Stress er den nye folkesygdom

For symptomerne kan i sidste ende føre til sygdom og endda til alvorlig sygdom. Det store problem er bare, at tempoet i samfundet er steget, og det samme er tempoet på arbejdsmarkedet.

I dag er vi dobbelt så effektive som for 35 år siden, og ifølge WHO bliver stress det næste årtis folkesygdom.

- Derfor er det allervigtigste råd: Sæt dig ned i din sommerferie og tænk over, hvad der er det vigtigste i dit liv. Hvis det ikke er det, du gør, så tænk: Hvorfor arbejder jeg så så meget? Arbejde fylder mere og mere af vores identitet, siger Peter Qvortrup Geisling.

Mental sundhed er vigtigst

- Fokus har meget været på den fysiske sundhed: Kostråd, rygning og alkohol, men den mentale sundhed er vigtigere. For hvis man er ramt af stress handler det om at overleve - og så har man ikke overskud til at tænke i kostvaner.

Men hvad kan man så gøre for at undgå stress og at blive syg af det?

- Dyrk motion. Ikke nødvendigvis ret meget, for det gælder om ikke at plastre kalenderen til med endnu mere. Men selv bare en gåtur kan udløse endorfiner i hjernen, som er gode mod stress. Og så skal du gøre noget, der gør dig glad og være sammen med mennesker, du holder af. Stressede mennesker isolerer sig, siger Peter Qvortrup Geisling.

Mere travlt op til ferien

Undersøgelsen fra Lederne viser, at ledere typisk har to uger med ekstra arbejde op til ferien. 47 procent af de adspurgte har to uger med ekstra tryk på kedlerne, mens 25 procent angiver, at de kun har én uge med plus på arbejdskontoen.

1467 ledere deltog i undersøgelsen.