Tv-lægen: Politikere og danske eksperter er dybt uenige om træthedssygdom

Spørgsmålet om sygdommen ME er blevet en kampplads, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

Peter Qvortrup Geisling svarer på spørgsmål om sygdommen ME.

Mellem 10.000 og 20.000 mennesker i Danmark lider af sygdommen ME (Myalgisk Encephalomyelitis), og de mest syge er sengeliggende i mørke rum.

De har ingen energi til at gå, spise eller være sammen med mennesker. Og for nogle patienter opstår sygdommen fra den ene dag til den anden. Hvorfor den opstår, er der ikke en lægelig forklaring på.

Der har længe været kritik af det danske sundhedssystems behandling af ME-patienter, og det har også ført til, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i dag har været i samråd.

Et samråd, som handlede om, hvorvidt det nuværende tilbud om udredning og behandling af ME-patienter fungerer, og om andre initiativer skal overvejes.

Herunder svarer DR's tv-læge Peter Qvortrup Geisling på fire centrale spørgsmål om sygdommen.

Hvad er ME?

- ME er en sygdom, hvor symptomene viser sig som abnorm træthed, udmattelse, smerter og søvnforstyrrelser. Symptomerne bliver værre, når man anstrenger sig, og man regner med, at cirka 14.000 danskere har sygdommen.

Hvorfor er sygdommen tilsyneladende så svær at behandle?

Det diskuteres stadig, hvordan man skal behandle ME-patienterne beds, siger Peter Qvortrup Geisling. (Foto: Emil Hougaard © Scanpix)

- Problemet omkring ME er, at Sundhedsstyrelsen kalder det en funktionel lidelse. En funktionel lidelse er defineret ved, at man er belastet af nogle fysiske symptomer, som ikke kan tilskrives en kendt diagnose, og som ikke kan påvises ved medicinske test. Man kan eksempelvis ikke stille diagnosen ved en blodprøve.

- Så ME er karakteriseret ved, at man er uenige om, hvordan man stiller diagnosen. Desuden diskuterer man, hvordan man skal behandle ME-patienterne bedst. Man ved, at symptomerne bliver værre, hvis patienterne belastes, men skal man skubbe dem kærligt, eller skal man skåne dem? Og de her uenigheder om diagnose og behandling går på tværs af landegrænser.

Hvad er den bedste løsning for ME-patienterne?

- Løsningen er, at sundhedsvæsnet interesserer sig mere for patienterne med ME og for sygdommen. Hvad er det for en sygdom, hvordan stiller man diagnosen, hvad skyldes den og hvordan behandler man den. Altså et sundhedsvæsen, der tager de her patienter mere alvorligt. For mange af dem har det rigtigt skidt.

- Nu er debatten så blevet mudret af et mig bekendt samlet folketing, der fra den ene dag til den anden betragter ME som en fysisk, neurologisk sygdom, hvor sundhedsmyndighederne i den seneste rapport betragter ME som en funktionel lidelse. Det er et meget besynderligt slagsmål at stå og betragte fra sidelinjen.

Hvori ligger problemerne i den førte sundhedspolitik i forhold til ME-patienterne?

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i dag været i samråd. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Hvis man skærer ind til benet, så er problemstillingen den, at man i marts 2019 fra Folketingets side beslutter, at ME ikke skal være en funktionel lidelse, som Sundhedsstyrelsen med danske eksperter i ryggen mener, men at det nu i stedet pludseligt er en neurologisk sygdom - en klassisk fysisk sygdom. Dette skift skete, mig bekendt, blandt andet på baggrund af input fra udenlandske læger.

- Det, sundhedsministerens samråd i dag handler om, er i bund og grund, at der i Danmark en sjælden gang er en uoverenstemmelse mellem sundhedspolitik og sundhedsfaglighed. Og så er det, at tingene clasher. Specielt, hvis Folketinget ikke synes, at de sundhedsfaglige rykker hurtigt nok.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk