Tv-vært og folkekær dyreven Poul Thomsen er død

I går sov tv-værten stille ind omgivet af sin kone og hendes børn.

Poul Thomsen har stort set hele sit liv været omgivet af hunde. (Foto: © Henning Bagger)

Tv-vært Poul Thomsen er død. 84 år gammel.

Han døde i går, fortæller hans hustru Susanne Lichtenstein til DR.

- Klokken 13.30 sov Poul stille og roligt ind omgivet af mig og mine børn, fortæller hun.

Den 84-årige Poul Thomsen blev allemandseje gennem programmer som 'Dus med dyrene' og 'hund og hund imellem', der i bedste sendetid skulle lære danskerne om de dyr, der omgav dem.

Det skulle ikke handle om savannens glubske løver eller regnskovens eksotiske dyr. Nej, danskerne skulle lære de dyr at kende, som måske i forvejen lå i sofaen ved siden af dem eller endte på deres tallerken.

Poul Thomsen sammen med programhunden Balder. (© ERIK JEPSEN)

Passede på mennesker og dyr

Susanne Lichtenstein fortæller da også, at Poul Thomsen efterlader sig et hjem med masser af dyreliv.

- Vi har to hunde, fire høns og en hane. Han passede på menneskene omkring ham, men i særdeleshed også på dyrene. Han var jo virkelig en dyreven.

Det kom blandt andet til udtryk, da Poul Thomsen gjorde sig uvenner med det danske landbrug, da han i sin tid udtalte sig kritisk om forholdene i de danske grisestalde. I det hele taget var han foran sin tid, når det kom til at sætte natur og dyrevelfærd på dagsordenen.

- Han levede altid efter, den han var, og det var en, der passede på dyrene, siger Susanne Lichtenstein.

Nær ven og kollega: Han var den største

Peter Qvortrup Geisling var både kollega til og en nær ven af Poul Thomsen. De var sammen på Poul Thomsens sidste fisketur for to måneder siden.

- Her fangede vi ikke noget; regnen styrtede ned – og det var den dejligste oplevelse, siger Peter Qvortrup Geisling.

Det var da også på skærmen, at Poul Thomsen var bedst. Der var han til gengæld uovertruffen, lyder det fra Peter Qvortrup Geisling.

- Han er helt klart en af de største tv-værter, vi nogensinde har haft i Danmark. Og han er dybest set mit store forbillede.

- Som ung sad jeg og så 'Dus med Dyrene', hvor Poul Thomsen modtog spørgsmål fra seerne, og så besvarede han dem, mens han kiggede seerne i øjnene. Det var jo dybest set det samme jeg gjorde i 'Lægens bord', siger Peter Qvortrup Geisling.

Da den fiskeriglade Poul Thomsen var på sin sidste fisketur, var det sammen med hans nære ven og kollega Peter Qvortrup Geisling. (Foto: © (privatfoto))

Den rolige stemme fyldte rummet

Rigtig mange danskere husker nok Poul Thomsen karakteristiske dybe, rolige stemme. Men faktisk var roen forbeholdt skærmen, fortæller Peter Qvortrup Geisling.

- Han var roen selv, når han var på, men han havde en enorm energi og var fyldt med idéer, når han ikke var. Hvis der var andre i rummet, var det alligevel altid Poul, man lagde mærke til.

Den hyggelige tv-vært var heller ikke uden temperament. Særligt én ting, kunne hidse ham op.

- Han kunne blive så vred, hvis man ikke forstod, hvad hunde kunne betyde for mennesker.

De to markante tv-værter har holdt kontakten, siden de første gang mødtes i DR i Aarhus i 1987 og nåede altså en sidste fisketur, inden Poul Thomsen døde.

- Dengang vandt Poul alle priserne. Han var ikke til at komme i nærheden af.

Ifølge Peter Qvortrup Geisling var der da heller ikke mere, den afholdte tv-vært ønskede sig af livet.

- Han fortalte mig her til sidst, at han ikke savnede mere af livet. Han havde nået det hele.