TV2 vinder EU-retssag om tilbagebetaling af milliarder

Der venter dog flere sager mod tv-stationen i både EU og Danmark.

TV2 er glade for afgørelsen, men lader ikke champagnepropperne springe endnu. (© DR Undervisning)

TV2 har i dag vundet en appelsag anlagt af konkurrenten Viasat ved EU-domstolen, og det betyder, at de ikke skal betale milliarder af kroner tilbage, som de har modtaget i støtte fra den danske stat.

Merete Eldrup, der er administrerende direktør hos TV2, er tilfreds med, at appellen er blevet afvist, men pointerer også, at der er flere sager om statsstøtte i både EU og herhjemme, som man skal igennem i de kommende år.

- Vi har desværre mange sager tilbage endnu, men hver gang en af dem går vores vej, så er vi rigtig glade for det, siger hun.

En lille sejr

Ifølge Frands Mortensen, der er professor emeritus i medievidenskab ved Aarhus Universitet, er afgørelsen en vigtig, men lille sejr for TV2.

Han fortæller, at der stadig mangler at blive afgjort tre sager mod tv-kanalen i EU-regi. Når de er afgjort - formentlig ved udgangen af i år - så skal der køre yderligere to sager ved Østre Landsret i Danmark.

- Det er en lille sejr for TV2, som betyder, at de ikke lige pludselig skal betale den støtte tilbage, som de har fået fra 1986. Det er et meget stort milliardbeløb, som TV2 selvfølgelig ikke ville have mulighed for at tilbagebetale, siger han og fortæller, at der er flere af de andre sager i EU, der potentielt kan true kanalens eksistens.

TV2: Der kommer en løsning

TV2 anerkender, at beløbene er så store, at de kan blive meget svære at tilbagebetale. Direktør Merete Eldrup er dog overbevist om, at TV2 nok skal klare sig igennem skærene.

- Vi har dog den tro, at hvis nogle skulle mene, at vi skal betale mange milliarder tilbage til staten, der er vores egen ejer, så vil nogen også finde en løsning på det. Jeg tror fuldt og fast på TV2’s eksistens trods retssager, siger hun og vurderer, at det kommer til at tage en "del" år, før alle sagskomplekserne er afgjort.

DR Nyheder har forgæves forsøgt at få et interview med MTG, der ejer Viasat. De har i stedet valgt at sende en skriftlig kommentar.

- Det er vigtigt at sige, at dette bestemt ikke er sidste kapitel i sagerne for EU-Domstolen. Vi afventer fortsat de resterende sager, hvor vi forventer der falder afgørelse i år. Vi mangler derfor stadig at få afsagt domme det sagskompleks, der er vigtigst for Viasat (både TV2’s og Viasats sager mod Kommissionen), der vil vise om TV2 har modtaget støtte i perioden 1995-2002 eller ej. Dette spørgsmål er helt afgørende for vores sag i Østre Landsret om ulovlighedsrenter, der afventer udfaldet af EU-sagerne, siger Kim Poder, CEO MTG Danmark.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk