Tvangsægteskaber skal straffes

Familier bag tvangsægteskaber skal kunnes straffes. Det mener de Radikale med støtte fra Socialdemokratiet. Det er ikke nok at forhindre tvangsægteskaberne.

Hvert år forhindrer de danske udlændingemyndigheder 30-40 unge kvinder og mænd i at blive gift mod deres vilje. Men ifølge De Radikale og er det ikke nok at forhindre tvangsægteskaber. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

Familierne bag tvangsægteskaber skal straffes, siger Det Radikale Venstres integrationsordfører Elsebeth Gerner Nielsen til Information.

- Hvis en dansk far organiserede sin egen datters voldtægt, så ville han garanteret komme for en domstol, men når en far med anden etnisk baggrund gør det samme, så kan han være sikker på, at der ikke sker noget. Det er misforstået kulturel tolerance, siger Gerner Nielsen.

De Radikale fremlægger et beslutningsforslag i Folketinget, som blandt andet indeholder krav om en tilbundsgående undersøgelse af de sager, hvor Udlændingestyrelsen har givet afslag på familiesammenføring, fordi der var mistanke om et tvangsægteskab.

Men partiet er parat til at gå endnu længere end en undersøgelse. Familierne skal også kunne straffes med fængsel eller udvisning, mener Gerner Nielsen.

Bøde eller straf

Integrationsordføreren mener, at politiet skal sættes i gang med en efterforskning, hvis de danske udlændingemyndigheder får kendskab til et muligt tvangsægteskab.

- Regeringen taler så meget om, at der er indvandrere her i landet, som ikke forstår, hvad det vil sige at leve i et retssamfund. Det tror da pokker, når samfundet ikke træder i karakter. De her familier, der undertrykker deres egne børn, kan jo gøre hvad som helst, når det handler om tvangsægteskaber, uden der sker dem noget, siger Gerner Nielsen.

- I den nuværende straffelov er der mulighed for bøde, fængselsstraf eller også kan familierne blive udvist, hvis de ikke har en opholdstilladelse. Det bliver desværre ikke brugt, siger hun.

Socialdemokraterne bakker op om forslaget.

Mærkeligt forslag

Men integrationsminister Rikke Hvilshøj kan ikke forstå forslaget.

- Jamen, det virker helt mærkeligt, at S og R nu kommer op med det her forslag. Det var oprindeligt under SR-regeringen, at de unge indvandrerkvinder og mænd anonymt kunne henvende sig til udlændingemyndighederne, uden at de skulle vidne mod deres forældre i en retssag. Jeg er meget bange for, at forslaget vil skade især de unge indvandrerkvinder, siger Rikke Hvilshøj.

Udlændingestyrelsen afviste i 2004 og 2005 i alt 62 personer, fordi den havde fået henvendelser om, at der var tale tvangsægteskaber.

Facebook
Twitter