Tvangsudsendt døde i politiets varetægt: Myndigheder kontaktede aldrig pårørende

De danske myndigheder kunne ikke finde de pårørende til en algerisk mand, der døde i politiets varetægt. Nu har P1 Orientering fundet dem.

Den 34-årige mand døde d. 22. november 2017, efter at han var blevet forsøgt tvangsudsendt til Algeriet to dage tidligere. (© Orientering)

I slutningen af november 2017 hører den algeriske mand Aissa et rygte. Rygtet går på, at hans bror er død ombord på et fly i Danmark.

- Vi hørte det først som rygter, der svirrede i gaderne. Vi havde hørt det, før de algeriske myndigheder kom og fortalte, at han var død. Vi fik nemlig et opkald fra nogle algeriere, der bor i udlandet, der havde hørt, at han var død, fortæller Aissa, der bor i byen Chlef i Algeriet.

Få dage tidligere, den 20. november, skulle Aissas bror tvangsudsendes fra Danmark, efter at have fået afslag på asyl.

Men noget gik helt galt ombord på det rutefly fra Air France, der skulle tage ham ud af landet.

Her bliver passagererne ombord vidne til en voldsom oplevelse. En af dem er svenske Johanna Yourstone, der sad på et par sæder foran manden. Hun fortæller til P1 Orientering, hvordan en mand bag hende sad og skreg “Pilot, help!”.

Efter lidt tid forstår hun, at den skrigende mand er ved at blive tvangsudsendt. Han skriger og skriger, indtil der til sidst bliver stille.

- Og jeg kunne se, at de holdt ham fast, men hans hoved faldt ligesom ned. Og så så jeg, at de slap ham og at han bare faldt ind i sædet foran - for det var en bevidstløs mands hoved, der virkelig slog ind i sædet foran, siger Johanna Yourstone til P1 Orientering.

Fandt dem på under en uge

Den uafhængige politiklagemyndighed fik efterfølgende til opgave at efterforske sagen, samt at informere den afdødes pårørende.

Men P1 Orientering kan nu fortælle, at Politiklagemyndigheden et halvt år efter hændelsen ikke er lykkedes med at få kontakt til den afdødes pårørende, selvom de pårørende har krav på at bliveunderrettet.

Derfor gik P1 Orientering selv på jagt efter de pårørende, og fandt dem på under en uge.

Liget udleveret – familien aldrig kontaktet

Ved hændelser som denne, er det Den Uafhængige Politiklagemyndighed, der overtager sagen og efterforsker, om politiet har handlet korrekt. I den forbindelse overtager de også opgaven med at informere pårørende.

Men Politiklagemyndigheden har aldrig fået kontakt til de pårørende. Det kan man læse i et Folketingssvar fra 10. januar.

Her skriver justitsminister Søren Pape Poulsen, at: "Der er beskikket en bistandsadvokat for pårørende til afdøde. Det er indtil videre ikke lykkedes Politiklagemyndigheden at opnå kontakt til pårørende.

I dag, et halvt år efter hændelsen, har familien stadig ikke hørt fra de danske myndigheder.

Da P1 Orientering finder familien, møder de en familie, der er frustreret over, at de aldrig har hørt fra danske myndigheder.

- De danske myndigheder ringede eller kontaktede os aldrig, fortæller broren Aissa.

Familie: Vi vil kende sandheden

Sammen med en algerisk journalist lykkes det at finde den 34-årige mands pårørende i byen Chlef, cirka to timers kørsel fra Algeriets hovedstad.

Familien fortæller, at de aldrig har fået at vide, at der er beskikket en advokat, der skal varetage deres interesser i sagen.

- Vi ved ikke, at vi har en advokat i Danmark. Det er der ingen, der har fortalt os eller givet os nogen informationer om, siger den 34-åriges bror Aissa.

Familien har heller ikke fået at vide, hvordan deres bror døde, for i de officielle dokumenter står der intet om, hvad der forårsager mandens død.

- Det er slet ikke nævnt overhovedet. Vi vil bare have sandheden om, hvordan han døde, siger broren.

Politiklagemyndighed beklager

Så sent som tirsdag denne uge var P1 Orientering igen i kontakt med de pårørende, der stadig intet har hørt fra de danske myndigheder.

Derfor har P1 Orientering spurgt Politiklagemyndigheden, hvorfor det stadig ikke er lykkedes for dem at komme i kontakt med de pårørende.

I en mail til P1 Orientering skriver Politiklagemyndigheden, at de er i kontakt med den algeriske ambassade, men at de beklager det lange forløb:

- Der har desværre i forløbet vist sig at have været en uklar kommunikation mellem Politiklagemyndigheden og den algeriske ambassade, hvilket Politiklagemyndigheden beklager. Vi vil selvfølgelig have endnu mere fokus på dette i eventuelle fremtidige sager, der involverer udenlandske statsborgere og myndigheder.

Facebook
Twitter