Tvind-kender: Tvind er større end nogensinde

Tvind tjener milliarder, som er gemt i skattely, siger kender

I dag starter ankesagen mod Mogens Amdi Petersen og fire andre i Vestre Landsret. Men sagen er barberet ned til en tredjedel af den oprindelige sag. Dén var for byretten i 2006, og dengang var Amdi Petersen og to andre Tvind-ledere tiltalt for underslæb og skattesvig for knap 100 millioner kroner.

Men i dag lyder anklagen kun på underslæb og skattesvig for 35 millioner kroner for Amdi Petersens vedkommende.

I flere år har Tvind haft anklager om underslæb og bedrageri hængende over hovedet - så hvordan har Tvind det egentlig økonomisk i dag?

Det har DR Nyheder spurgt journalist Frede Jakobsen om. Han har i mange år beskæftiget sig med Tvind, og sammen med en britisk journalist styrer han en kritisk hjemmeside om Tvind.

Større end nogensinde

- Tvind har det fremragende, siger Frede Jakobsen.

- I modsætning til hvad mange i Danmark tror, så er Tvind i dag større end nogensinde. Vi taler om milliarder, som de i høj grad har gemt i internationale skattely.

- De har kæmpe organisationer, fabrikker, plantager og luksusejendomme. Men også i Danmark kører forretningen godt, selv om der ikke er meget opmærksomhed omkring den. De har bosteder, hvor de påstår at tage sig af børn og unge med problemer, og de hiver millioner ud af de danske kommuner hvert år, siger Frede Jakobsen.

Ikea og brugt tøj

- Hvordan tjener de penge?

- I Brasilien har Tvind en plantage, der er større end Lolland, og i Kina har de en fabriks- og forretningskæde, som har ansat tusindvis af folk og som blandt andet leverer sofaer til Ikea. En stor del af overskuddet går til Tvinds lærergruppe. I USA er de ved at sætte sig på brugttøjs-markedet. De sælger det til deres eget grossistfirma, som sælger det videre til blandt andet Østeuropa. Og det tjener de mange penge på, siger Frede Jakobsen.

- Men er de virksomheder ulovlige?

- Nej, mange af deres virksomheder er ikke ulovlige. De kanaliserer deres penge gennem massevis af underselskaber og offshore-selskaber til kontier i skattely.

Dobbeltmoralsk

Metoden er ikke ukendt - men Frede Jakobsen siger:

- Det, der er det hykleriske og det dobbeltmoralske i det her er, at Tvind siger, pengene går til fattige i den tredje verden. Men det er kun en ganske lille del, der gør det. Resten går til deres egne konti i skattely.

Hvor ved I det her fra?

- Vi ved det fra aktindsigter. Og vi har frivillige researchere i USA, hvor man har en meget bedre offentlighedslov end her i Danmark. Researcherne søger aktindsigt, analyserer og sender dem til os. Men også journalister, embedsmænd og NGO'er fra hele verden henvender sig til os med oplysninger, fortæller Frede Jakobsen.

DR Nyheder har bedt Mogens Amdi Petersens forsvarer om en kommentar, men det ønskede han ikke.

FacebookTwitter