Tvivl om tiggers psyke kan blokere for fængsel

Retten i Glostrup udsætter sag om tiggeri. Sagen var den første, hvor der skulle falde dom efter ny stramning.

Manden blev taget med et papkrus i hånden foran en supermarked i Bagsværd. Arkivfoto. (Foto: © Brian Bergmann, Scanpix)

At en mand i juni stod med et tomt papkrus foran et supermarked i Bagsværd, har nu udviklet sig til et tungere sagsforløb.

Den 49-årige svensk-polske mand skulle ellers have været den første, som skulle mærke Folketingets junistramning af straffelovens bestemmelse om betleri på egen krop.

14 dages fængsel skulle straffen lyde på, hvis det stod til anklagemyndigheden. Det har Folketinget nemlig i lovens forarbejder dikteret skal være udgangspunktet for straf i sådanne sager.

Skal personundersøges

Men da anklager Helene Brædder, forsvarer Lene Østerberg, dommer Marie Louise Klenow og to domsmænd torsdag eftermiddag skulle behandle sagen ved Retten i Glostrup, spillede en for lovstrammerne - måske - uforudset detalje ind.

En samtale med manden, som udlændingemyndighederne har haft, har nemlig sået tvivl om, hvorvidt manden overhovedet kan straffes med fængsel.

Straffeloven er sådan skruet sammen, at kun mentalt raske mennesker kan idømmes en straf, hvis de kendes skyldige i en forbrydelse. Ellers skal retten idømme den pågældende en anden foranstaltning end straf.

Mandens mentale tilstand skal nu undersøges yderligere til bunds. Det skal ske ved en såkaldt personundersøgelse, som Kriminalforsorgen skal foretage.

Parterne blev enige om at fortsætte sagen den 26. september, hvor personundersøgelsen vil indgå.

/ritzau/