Tvivlsom kvalitet af beskyttelsesudstyr: Millioner af masker til danske læger og sygeplejersker kasseret

Sikkerhedsstyrelsen har testet partier med 20 millioner masker. Fem millioner er kasseret.

Over hele verden er der lige nu rift om beskyttelsesudstyr til læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale. (© Ritzau Scanpix)

På verdensmarkederne er der lige nu rift om og svimlende prisstigninger på de livsnødvendige masker, som skal beskytte sundhedspersonale mod at blive smittet med coronavirus. Og mens priserne stiger, falder kvaliteten.

Hver fjerde kontrollerede maske har indtil videre været af så ringe kvalitet, at Sikkerhedsstyrelsen ender med at dumpe dem, når de kontrollerer partier med millionvis af masker på lagre rundt om i Danmark.

Fem millioner af de masker, som regioner har bestilt og fået hjem, er indtil nu blevet kasseret ud af de omkring 20 millioner masker, som Sikkerhedsstyrelsen har lavet stikprøvekontrol på, fortæller produktchef Stine Pedersen.

- Der har været tvivl med i omegnen af 25 procent af de her masker. Vi finder fejl, som betyder, at maskerne ikke lever op til de krav, der er for personlige værnemidler. Derfor kan man heller ikke være sikker på, at de beskytter mod coronavirus eller andet. Så hvis man bruger dem alligevel, vil de give en falsk tryghed, siger hun.

Styrelsen undersøger blandt andet, om maskerne har de rigtige certificeringer og undersøger også stikprøver fra partierne rent fysisk.

- Vi kan tage dem i hænderne og se på, om går de i stykker. Kan de overhovedet sidde fast på ansigtet?

- Vi har også været ude for, at vi har fået dokumentation. Men når vi så åbner nogle af kasserne, så er det ikke bare én slags produkt, men der er fem forskellige slags produkter. Så er der også alarmklokker, som skal ringe, siger Stine Pedersen.

Se specialist Finn Lund Sørensen fra Sikkerhedsstyrelsen gennemgå en af de masker, styrelsen har dumpet i kontrollen:

Dårlige masker og visirer

Region Midtjylland er en af de regioner, som har oplevet at have indkøbt værnemidler, som de efterfølgende har måttet kassere, fordi de ikke var gode nok.

- Vi har oplevet dårligt producerede masker og visirer. Situationen er lige nu den, at man i Kina har skruet højt op for produktionen og ikke altid har den normale grundighed og mærkning på plads, skriver Birgitte Nellemann, indkøbschef i Region Midtjylland, i en mail.

Hun tilføjer, at man i regionen udfører en grundig kvalitetssikring af værnemidlerne.

- På grund af det systematiske set-up for test af kvaliteten, er der ikke sendt værnemidler til hospitaler, der ikke lever op til gængse kvalitetskrav, konkluderer kontorchefen.

Er det jeres oplevelse, at priserne på værnemidler er steget voldsomt fra før corona til nu her under coronakrisen?

- Ja, men det er meget forventeligt, når der på verdensplan opstår både et udbud- og efterspørgselschok.

Formand for Region Midtjylland, Anders Kühnau (S) hæfter sig ved, at når de indkøbte masker er blevet kasseret skyldes det, at man i Danmark har meget høje kvalitetsstandarder.

Kan du garantere, at I ikke har sendt masker ud på sygehusene, som ikke har været sikkerhedsmæssigt i orden?

- Jeg kan garantere, at vi har en meget høj sikkerhedskontrol i forhold til masker og andre værnemidler. Og det er derfor, at vi kasserer nogle masker, som man ville bruge i andre lande, siger Anders Kühnau, som ikke kan oplyse, hvor mange penge de kasserede masker løber op i.

- Jeg håber ikke, at vi har spildt ret mange penge på masker, fordi det er klart, at de masker som ikke lever op til vores kvalitetsstandarder, ønsker vi ikke at betale for. Det er helt afgørende for mig, at skatteborgernes penge ikke går tabt, og derfor gør vi også krav gældende over for de leverandører.

Kan du garantere, at I får de penge retur?

- Det er svært at garantere noget som helst, siger regionsformanden.

Flere paller med masker, som Region Midtjylland har bestilt, er lige nu i karantæne på regionens lager efter Sikkerhedsstyrelsens kontrol.

Svingende kvalitet

I Danmark spiller Force Technology en hovedrolle i forhold til at teste værnemidler. Force Technology er en privat selvejende institution men arbejder tæt sammen med regioner og Sikkerhedsstyrelsen om test.

Laboratoriet i Brøndby arbejder lige nu i døgndrift med at undersøge det udstyr, som skal bruges af sundhedspersonale. Det sker blandt ved at undersøge, hvor mange partikler maskerne filtrerer fra. Omvendt bliver det også testet, om det er muligt at ånde med masken på.

Rasmus Forsberg er specialist i personlige værnemidler hos Force Technology. Han har stor erfaring med at kontrollere det beskyttelsesudstyr, der bliver brugt på sygehusene.

Rasmus Forsberg er specialist i personlige værnemidler hos Force Technology.

Og han oplever også, at kvaliteten af de værnemidler, de får ind til test lige nu, svinger langt mere end normalt.

- Det vi tester nu, er et broget billede af alle forskellige kvaliteter. Der er nogen ting, som er fra folk, der ikke tidligere har beskæftiget sig med at producere værnemidler, og så er der noget fra garvede producenter.

Hvor ofte ser I noget, der ikke er godt nok?

- Det ser vi ofte. Jeg vil mene, vi ser det hver dag.

Hvad er det for nogle problemer, I ser?

- Det typiske problem er, at det filterprodukt, der er brugt, ikke er helt egnet, så filtreringsevnen ikke er god nok. Eller hvis filtreringsevnen er god nok, så er det for svært at ånde igennem materialet.

- Vi har undersøgt produkter, som ligger så langt fra grænserne, at man kan undre sig over, at producenterne vil forsøge at sælge det som et værnemiddel.

Og hvad er konsekvensen, hvis en ansat på sygehus bruger et produkt, der har den kvalitet?

- Konsekvensen kan være, at man ikke er ordentligt beskyttet, eller at man får nogle gener, siger Rasmus Forsberg.

Afviste fem millioner masker

I Region Hovedstaden har man været nødt til at ændre sine måder at købe ind på.

- Situationen er anderledes nu, fordi der er mange, som efterspørger værnemidler på globalt niveau. Vi har steppet op på at tjekke kvaliteten af det, fordi vi samarbejder med andre leverandører, end vi er vant til. Det sker nogle gange direkte fra fabrikker, hvor vi afhenter produkter i samarbejde med den luftbro, der er sat op i statslig regi. Og vi kigger nøje på, hvordan vi kan kvalitetskontrollere de her store ordrer, der lægges, siger koncerndirektør, Jens Gordon Clausen.

Han fortæller, at regionen nu beder om at få en vareprøve, før hele det bestilte parti ankommer. Sådan en vareprøve har blandt andet betydet, at et parti FFP3-masker, som giver den højeste sikkerhed, blev annulleret.

- Det var en relativ stor ordre på fem millioner masker. Og så er det klart, at vi ikke kan bruge det. I andre tilfælde kan vi bruge et værnemiddel på en anden måde, hvor det er sikkert og i orden, men måske til anden opgave eller funktion i sundhedsvæsnet, siger han.

Regionen er nu ved at undersøge, om de kan bruges i en anden funktion, som ikke kræver højeste sikkerhed for eksempel som FFP2-masker.

FFP3-masker skal filtrere 99 procent af partikler fra, mens FFP2 mindst skal filtrere 94 procent. De forskellige typer masker bliver brugt i forskellige situationer.

Afviste større parti masker

Også Region Syd har oplevet svingende kvalitet og har via en underleverandør måtte afvise et større parti masker, som ikke levede op til kvalitetskravene, oplyser indkøbschef Annette Bjørn.

”Det betød, at vi ikke fik leveret ordren, men måtte afvente leverandørens nye ordre", skriver Annette Bjørn i en mail.

Og også i Syddanmark konstaterer man, at priserne på værnemidler er steget voldsomt under coronakrisen.

”For 4-6 uger siden var priserne langt lavere, end vi ser i dag, konstaterer Annette Bjørn og nævner, at eksempelvis masker af typen II og II R nu kan koste op til en 13-14 kroner stykket, hvilket er langt over, hvad en sådan maske koster normalt”.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk