Twitter fylder rundt: Ti år med meget vigtige beskeder på 140 tegn

Twitter er et lille medie i Danmark. Alligevel har det sociale medie har haft stor betydning for vores hverdag.

Det sociale medie Twitter, med det legendarisk fugle-logo, kan fejre ti års jubilæum (Foto: Leon Neal © Scanpix)

For at være helt fair: I Danmark er Twitter stadig mest brugt blandt folk i medie- og kommunikationsbranchen.

På verdensplan - og særligt i USA - bliver det sociale medie dog flittigt brugt til alt fra hyggesnak til at breake nyheder eller til at dele unikt indhold - ofte i et tempo, hvor mange af de traditionelle nyhedsstationer ikke kan følge med.

Og i dag fylder Twitter så ti år.

Vi tager her et tilbageblik på nogle af de vigtigste 140 tegn-lange beskeder, platformen har budt på, siden Twitters medstifter Jack Dorsey sendte det allerførste tweet ud i cyber space i 2006.

Det var i øvrigt dengang, Twitter kaldte sig selv Twtter.

Det var også i Twitters spæde start, at en af mediets første brugere, Chris Messina, foreslog brugen af de såkaldte hashtags - tegnet #, som i dag bliver brugt til at styre små samtale-tråde om alt fra dansk politik (#dkpol) til tv-programmer (#xfactordk).

Og så kunne samtalen ellers begynde.

Twitter har ændret mediebilledet

I dag har Twitter 320 millioner aktive brugere om måneden.

En af de brugere, Janis Krums, befandt sig tilfældigvis på en færge i New York, da et fly i 2009 pludselig tog en ordentlig maveplasker på The Hudson River midt i millionbyen.

Den usædvanlige nyhed blev sendt i rotation på Twitter, og dermed var det sociale medie først med nyheden, ligesom de traditionelle nyhedsstationer lynhurtigt havde kontakt til et øjenvidne på stedet.

Det var ligeledes på grund af Twitter, at Boston Globe i 2013 kunne breake nyheden om terrorangrebet mod Boston Marathon.

Live-tweets fra Osama Bin Ladens død

Det var også på grund af Twitter, at verden i 2011 fik nys om angrebet mod Osama Bin Laden - måske endda lidt før det var planlagt - da Twitter-brugeren Sohaib Athar live-tweetede hele angrebet.

Det sociale medie har dog også budt på mindre dramatiske begivenheder, bl.a. da USAs præsident Barack Obama i 2012 tweetede, at han kunne se frem til fire år mere i Det Hvide Hus.

Og under Oscar-uddelingen i 2014 gik Twitter i sort for en stund, da værten Ellen DeGeneres tweetede et selfie med en række kendte Hollywood-skuespillere. Det er til dags dato stadig det mest delte tweet nogensinde.

Også da musiker og kunstner David Bowie døde, spredte nyheden sig som en steppebrand på Twitter, da sønnen Duncan Jones bekræftede dødsfaldet. Millioner af tweets blev sendt ud med hyldester til kunstneren.

Og selvom det kun var 4 procent af danskerne, der i 2015 brugte Twitter dagligt, (modsat Facebooks 62 procent), kan vi også være med herhjemme.

I hvert fald var det Twitter, der formentlig først fik besked under regeringsforhandlingerne i 2011, hvor Socialdemokraterne, SF og Det Radikale Venstre havde "låst sig inde" på Hotel Crowne Plaza i København, og hvor meget lidt information røg ud til medierne.

Altså lige med undtagelse af, når Margrethe Vestager 'pippede' lidt nyt fra forhandlingerne.

Også i 2016 blev der leveret vigtige politiske pip. Blandt andet, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik ud og stillede spørgsmål ved regeringens overlevelse i forbindelse med #gyllegate.