Tykke kvinder risikerer hyperaktive børn

Selv moderat overvægt hos gravide kan få betydning for om et barn senere bliver hyperaktivt og får problemer med at koncentrere sig. Det viser en svensk undersøgelse.

Kvinder der overvejer graviditet skal tænke over deres vægt. Svensk undersøgelse finder tegn på hyperaktivitet hos børn af overvægtige.

Overvægtige kvinder skal lige tænke sig om en ekstra gang inden de vælger at bliver gravide.

En nordisk undersøgelse tyder nemlig på, at der en sammenhæng mellem overvægt hos moderen og hyperaktivitet og koncentrationsbesvær hos det barn hun får, når det senere kommer i skole. Det skriver Berlingske.dk.

12.500 børn undersøgt

Undersøgelsen, der kommer fra universitetet i Uppsala, er baseret på mere end 12.500 børn fra både Danmark, Sverige og Finland.

Forskerne har fulgt børnene fra fosterstadiet til de nåede skolealaderen.

Børnenes lærere er inddraget i undersøgelsen, og de har udfyldt et spørgeskema om børnenes opførsel.

Og rundt regnet vurderer lærerne, at der er tegn på hyperaktivitet eller koncentrationsbesvær hos hver tiende af de børn, hvis mor var overvægtig, da hun blev gravid.

Moderat overvægt også en risiko

Undersøgelsen peger desuden på, at det ikke kun er svært overvægtige mødre, som risikerer at få hyperaktive børn.

Også moderat overvægtige og kvinder, som tog meget på under graviditeten.

- Det er vigtigt, at kvinder har en optimal kropsvægt, når de bliver gravide. Det er veldokumenteret, at mødres overvægt forøger risikoen for en række komplikationer både for hende selv og for barnet. Vores resultater er blot endnu en ting at føje på listen, fortæller forsker Alina Rodriguez, som står bag undersøgelsen.

Endnu ikke damp-diagnose

Hun understreger, at børnene endnu ikke har fået diagnosen ADHD, som er forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet, men at de hidtidige resultater bygger på skolelærernes vurderinger.

Facebook
Twitter