Tyrkerne brokkede sig og fik deres vilje

Præsiden Obama var en vigtig mægler da Ander Fogh Rasmussen i 2009 blev udnævnt til NATOs generalsekretær. Tyrkerne fik en række løfter og de er nu indfriede.

Præsiden Obama var en vigtig mægler da Ander Fogh Rasmussen i 2009 blev udnævnt til NATOs generalsekretær. Tyrkerne fik en række løfter og de er nu indfriede. (Foto: MIGUEL RIOPA © Scanpix)

Den 10. februar 2010 bliver der holdt et møde i Tyrkiets hovedstad Ankara. Et møde på højeste diplomatiske niveau mellem den amerikanske viceudenrigsminister William Burns og den tyrkiske viceudenrigsminister Feridun Sinirlioglu, og deres følge af topembedsmænd.

Mødet er en naturlig del af de møder amerikansk og tyrkisk diplomati har holdt med hinanden siden 2006 under overskriften 'Shared Vision and Structured Dialogue'. Mødets indhold fremgår af de dokumenter Wikileaks offentliggjorde søndag.

På mødet beklager den tyrkiske viceudenrigsminister Feridun Sinirlioglu sig til sin amerikanske kollega over, at både Belgien og Danmark er for tilbageholdende overfor, hvad han kalder PKK-tilknyttede terrororganisationer, som er aktive i de to lande.

Tyrkerne presser på

En anden tyrkisk topdiplomat, ambassadør Tacan Ildem slår overfor amerikanerne fast, at som en del af den aftale, der gjorde Anders Fogh Rasmussen til NATOs Generalsekretær, og som den amerikanske Præsident Obama stod bag, har Danmark lovet at udrede de nødvendige juridiske betingelser for at Danmark kan imødekomme Tyrkiets ønske om lukning af ROJ-TV - det mangler stadig påpeger ambassadør Tacan Ildem til amerikanerne.

Herefter tager viceudenrigsminister Sinirlioglu over igen, og gør den amerikanske delegation opmærksom på, at i den samme aftale, som blev indgået med Præsident Obama omkring udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær, så var det aftalt, at en kvalificeret tyrker skulle tages i betragtning til en post som en af NATOs seks assisterende generalsekretærer. - Og det er ikke sket.

Den tyrkiske viceudenrigsmisniter Sinirlioglu mener, at Anders Fogh og Tysklands kansler Angela Merkel har lavet en aftale, der gav den post til en tysker, endda ifølge Sinirlioglu, til en ikke velkvalificeret tysker.

Sinirlioglu beklager sig til sidst over, at Tyrkiet har misset denne chance for at få en tyrker på posten som en af Natos seks assisterende Generalsekretærer, og han gør det klart at de kun gik med til at give Anders Fogh Rasmussen posten som Generalsekretær fordi de stolede på amerikanerne.

Fogs løfter er nu indfriet

Siden det omtalte møde har Rigsadvokaten rejst tiltale mod ROJ TV efter terrorbestemmelsen. Tv-stationen anklages for at støtte den kurdiske oprørsgruppe PKK, der er på EU's terrorliste.

Og ligeledes siden mødet er tyrkeren Hüseyin Diriöz i denne sommer blevet udpeget til posten som en af NATOs seks assisterende generalsekretærer.

Facebook
Twitter