Tys-tys-kildens advokat: Vidste der var en risiko for dom

Dommen burde dog tage højde for, at Peter Bo Henriksen ikke tidligere har brudt loven.

Michael Juul Eriksen ankede sin klients dom på halvandet års fængsel på stedet. (Foto: DR Nyheder)

Selv om tys-tys-kilden, Peter Bo Henriksen, i dag blev idømt halvandet års ubetinget fængsel i den omfattende Se og Hør-sag, er sagen endnu ikke endeligt afgjort.

Hans advokat, Michael Juul Eriksen, ankede nemlig på stedet dommen til landsretten.

- Vi var på forhånd klar over, at der var flere muligheder i den her sag. Og hvis det blev en ren ubetinget frihedsstraf, ville vi anke dommen. Og hvis det blev en ren betinget, ville vi nok overveje det i forhold til de økonomiske omkostninger, siger Michael Juul Eriksen til DR Nyheder.

Peter Bo Henriksen er blevet dømt for at have hacket sig adgang til kendtes kontooplysninger via sit arbejde i IBM, og selv om han havde nægtet sig skyldig, vidste hans advokat godt, at sagen kunne gå begge veje.

- Der er ikke rigtig nogen domme, der ligner det her. Spørgsmålet er, hvornår man skaffer sig oplysninger, og hvornår der er tale om hacking i en situation, hvor man videregiver oplysninger, man har via sit arbejde. Så det er en sag, der er i et grænseområde, og derfor vidste vi selvfølgelig, at der var en risiko for, at han ville blive dømt i forhold til hackingdelen, siger Michael Juul Eriksen.

Ligger ikke helt skævt

Dommen til Se og Hør-kilden er den klart hårdeste i sagen, hvor fire ud af de fem andre tiltalte er blevet dømt. Kun den midlertidige chefredaktør og udgiverdirektør, Per Ingdal, blev frikendt.

Tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup fik et år og tre måneders fængsel, hvoraf de tre måneder er ubetinget. Kim Henningsen, der var chefredaktør efter Qvortrup, fik et års betinget fængsel, mens de to tidligere Se og Hør-journalister Ken B. Rasmussen og Kasper Kopping begge fik fire måneders betinget fængsel. De skal alle betale sagens advokatomkostninger.

Michael Juul Eriksen mener ikke, at hans klients dom på halvandet års fængsel er helt skudt ved siden af. Men til gengæld mener han, at der er rigelig retspraksis for at gøre dommen betinget.

- Når man vælger at dømme for det, så ligger udmålingen af dommene måske ikke helt skævt. Man har dog netop fået nye regler om, at man hellere vil give betingede domme til førstegangsovertrædere. Og her giver man ham altså rent ubetinget. Det synes jeg er for hårdt, siger Michael Juul Eriksen, der holder fast i, at var den rigtige beslutning, at Peter Bo Henriksen ikke udtalte sig under retssagen.

- Han er mødt op på politistationen som den allerførste sammen med mig og har afgivet forklaring, som han stadig står ved den dag i dag. Og han har ikke noget at tilføje til den. Den har været læst op i retten. Det er min opfattelse, at det har han sagt der - hvor han har erkendt de faktiske omstændigheder - det er det.