Tysk borgmester fastholder kritik af soldater ved grænsen

I dag blev der indsat soldater ved den danske grænse, der skal bistå politiet.

Kim Bo Christensen, Oberstløjtnant, Jyske Dragonregiment, viser det specielle identifikationsmærke frem, under pressemødet om indsættelse af soldater i grænseoperationen ved den grønne grænse til Tyskland, ved udlændingekontrolafdelingen i Padborg. (Foto: Mads Dalegaard © Scanpix)

Det deler vandene, at danske soldater fra i dag skal bistå politiet med grænsekontrollen.

Da beslutningen blev truffet, kaldte Flensborgs overborgmester, Simone Lange (SPD) det en ”katastrofe” og ”en stor fejl”. Og borgmesteren sagde, at bevæbnede soldater ved grænsen ikke var det billede, hun havde eller ønskede af Europa.

Og selvom Forsvaret forklarer, at soldaterne kun kommer til at stå for transport og bevogtning af anholdte, så mener overborgmesteren stadig ikke, at danske soldater har noget at gøre ved grænsen til Tyskland.

- Jeg fastholder min kritik af militærets indblanding ved grænsen. Også selvom de kun medvirker bag kulisserne. Jeg synes, det ville være bedre at investere i det gode, fælles politisamarbejde, der er forankret i Padborg. Der er ingen grund til at styrke bevogtningen ved grænsen, skriver hun i en mail til DR Nyheder.

På et pressemøde foran Udlændingekontrolafdelingen i Padborg i dag blev to af soldaterne og deres udstyr vist frem for pressen. For mens de soldater, der for eksempel bevogter den jødiske synagoge i Krystalgade står i fuld uniform med riffel, så er det en mere afdæmpet Jens, der kommer til at være i grænsebilledet. Her er soldaten som politiet udrustet med en håndpistol, en peberspray og et armbind.

Til venstre ses soldaterne ved grænsen. Til højre ses de mere bevæbnede soldater ved bevogtningsopgaver. (© (c) Scanpix Denmark)

- Det gør ondt på mange

Borgmesteren er ikke den eneste, der er utilfreds over de tyske soldater i området. Socialdemokratiet i Kiel har langet ud efter Slesvig-Holstens ministerpræsident Daniel Günther, fordi de ikke mener, at ministerpræsidenten har gjort nok for at klage over soldaterne over for Lars Løkke Rasmussen.

Den tidligere chefredaktør på det tyske mindretals dagblad Der Nordschleswiger, Siegfried Matlok, siger til DR Nyheder, at det for mange tyskere er selve billedet af soldater i grænseområdet, der rammer en nerve.

Det betyder i praksis 0,0, men det har noget med psykologien at gøre, lyder forklaringen.

- Dertil kommer det, at mange tyskere har et andet billede af Danmark. Et billede, der er meget romantisk i forhold til virkeligheden, siger Siegfried Matlok.

- Det gør ondt på mange, og det er selvfølgelig allermest af historiske grunde.

Pendlere, turister og lokale får ifølge Forsvaret ikke meget at se til soldaterne, da de mest skal arbejde i kulissen. Den praktiske udførelse af grænsekontrollen varetages stadig af politiet. Foretages der en anholdelse, skal soldaterne så hjælpe med at transportere vedkommende til arresten eller i retten.

De skal dog også stå standby og være klar til at hjælpe ved kontrol af tog, som det ses på billedet nedenunder, hvor soldaterne i dag var meget synlige.

Soldater støtter politiet ved togkontrol på Padborg station fredag den 29. september 2017. Kontrollen var dagens første og forløb uden problemer. (Foto: Mads Dalegaard/Scanpix 2017) (Foto: Mads Dalegaard © Scanpix)

Hos det tyske mindretal vækker soldaterne heller ikke ligefrem glæde, siger Siegfried Matlok.

- Når man tænker på, at vi er ved at forberede 100-årsdagen for genforeningen, er det billeder, der mentalt ikke passer ind i det samarbejde, der siden 1945 er gået i den rigtige retning mellem danskere og tyskere hernede.

Betjentene ved grænsen i Sønderjylland kan nu vende tilbage til kredsene i Vestdanmark og igen bidrage med politiarbejdet i den del af landet.

Betjentene fra bevogtningsopgaver kan som udgangspunkt vende tilbage til de sjællandske kredse, der blandt andet presses af bandekonflikten.

Facebook
Twitter