Tysk politi anholder flere afviste asylansøgere fra Danmark

De prøver lykken i Tyskland efter at være blevet afvist i Danmark, lyder en af forklaringerne.

(© dr)

- Vi vil gerne se jeres pas.

Tre tyske politibetjente er netop steget ind i en kupé i intercitytoget mod Hamborg på Flensborg banegård. Toget har lige krydset den dansk-tyske grænse, og politiet tjekker, om alle passagerer har deres papirer i orden.

- Vi har det seneste år oplevet, at rigtig mange personer fra skandinaviske lande rejser mod Tyskland, og det skyldes, at de har fået afslagasyl i Danmark og risikerer udvisning, siger Hanspeter Schwartz, der er en af de tre betjente og talsmand for det tyske forbundspoliti i Flensborg.

Politiet kontrollerer tog flere gange om ugen, og ofte finder de udlændige, der illegalt forsøger at krydse grænsen, fortæller han.

- På et nattog tidligt i morges anholdt vi for eksempel seks personer.

Det afspejler sig også i statistikken. Tysk politi anholder nemlig i stigende grad udlændinge, der forsøger at trænge ulovligt ind i landet fra Danmark.

I 2016 blev 1750 udlændinge tilbageholdt af det tyske politi. I 2018 var det tal steget til 2350.

- De risikerer hjemsendelse. Det ønsker de naturligvis ikke, og derfor sætter de kursen mod Tyskland, siger Hanspeter Schwartz.

Strammere regler i Danmark kan være årsagen

Regeringen har siden 2015 strammet asyllovgivningen flere gange, hvilket kan være en af årsagerne til, at Tyskland anholder et stigende antal udlændinge uden papirer, vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet, Thomas Gammeltoft-Hansen, der har speciale i asyllovgivning.

- Der er jo ingen tvivl om, at Danmark har gennemført stramninger gennem de sidste år - ikke mindst for dem, der sidder i de her udsendelsespositioner, siger han om de udlændinge, der har fået afslagasyl.

De tyske myndigheder har mulighed for at sende de afviste asylansøgere tilbage til Danmark, men sker det ikke inden for seks måneder, har de ret til at søge asyl i Tyskland. Derfor ser man eksempler på asylansøgere, der går under jorden eller på anden vis trækker tiden.

- Det er klart, at det skaber trafik, når man efter at have fået afslag i et land kan være så heldig at få asyl i et andet land, siger Thomas Gammeltoft-Hansen og pointerer, at det jo slet ikke burde være muligt, fordi EU-landene med Dublin-forordningen har lavet en aftale om, at man kun kan søge asyl i et land - som udgangspunkt i det land, man først bliver registreret i.

- Den skulle jo forhindre det her fænomen, som man kalder asylshopping. Og det er jo lige præcis det, vi ser, og som vi egentlig har set i mange år. Men nu tyder det på, at det er voksende, og at trafikken går den anden vej, siger han.

Tidskrævende for tysk politi

Når politiet i Tyskland pågriber de illegale udlændinge, tager betjentene dem med på stationen for at fastslå deres identitet, hvorefter nogle bliver sendt tilbage til Danmark, mens de fleste bliver overdraget til de tyske udlændingemyndigheder.

Og det arbejde er tidskrævende og lægger et pres på politiet i Flensborg, lyder det fra Hanspeter Schwartz på Flensborg Banegård, der på aktionen i toget ikke anholdt nogen illegale udlændinge i denne omgang.

- Det er meget arbejde for os. Hvis de ikke har nogen dokumenter, må vi tage deres fingeraftryk. Det tager lang tid, og det er rigtig meget ekstra arbejde for os, siger han.

Tysk politi tjekker oftest i toge, når de leder efter udlændinge, der illegalt krydser grænsen fra Danmark til Tyskland. (© dr)

Minister: Vi gør, hvad vi kan

På Christianborg er det integrationsminister Inger Støjberg (V), der har ansvaret for de afviste asylansøgere i Danmark, og hun mener ikke, at regeringen kan hjælpe de tyske myndigheder mere.

- Det er illegalt, og det tager jeg selvfølgelig afstand fra. Men når det er sagt, så er det også mennesker, der ikke har ret til at opholde sig i Danmark - de skal jo rejse hjem til deres hjemland, og jeg kan i hvert fald konstatere, at de ikke er i Danmark længere.

Burde vi ikke have bedre styr på vores afviste asylansøgere?

- Vi gør alt, hvad vi overhovedet kan for at få sendt de her mennesker hjem. At der så er nogle, der forsvinder, det er rigtig svært at holde for. Og det er så mennesker, der for eksempel forsøger at prøve lykken i Tyskland eller Sydeuropa, siger Inger Støjberg.

Sidste år efterlyste Rigspolitiet 2.835 afviste asylansøgere, der var forsvundet her i Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter