Tyske turister strømmer til Danmark: 'De siger, de har savnet os'

Forretningsdrivende satser på at redde omsætningen, efter at de tyske turister er vendt tilbage.

De tyske feriegæster gav i dag travlhed i Meny Søndervig ved Ringkøbing. (Foto: Thomas Hansen)

- Det er det, vi havde håbet på. Det ligner en god dansk sommer ved den jyske vestkyst. Med streg under god, siger Thomas Hansen, mens han udveksler tyske høflighedsfraser med kunderne.

Efter at Syd- og Sønderjyllands Politi tidligere i dag meldte om kø ved grænseovergangene, kan Meny-købmanden i Søndervig her til aften melde om kø ved kassebåndet.

- Ja, der er faktisk flere mennesker, end der var på samme tidspunkt sidste år. Men det er nok, fordi vi ikke er rejst ud i verden. Og vores tyske gæster har bare ventet på at kunne komme til Danmark.

- De siger, de har savnet os, konstaterer Thomas Hansen bag kasseapparatet.

På de bedste dage har han normalt omkring 5.000 ekspeditioner. Og det vil nok også være tilfældet i dag, når omsætningen er gjort op, vurderer han.

Thomas Hansen fortæller, at de tyske turister har svært ved at forstå, at der ikke er krav om at bære mundbind i de danske butikker. (Foto: Meny)

- Folk har et dejligt højt forbrug. De vil gerne grille og hygge sig i sommerhusene. De køber stadig masser af luksusvarer, siger Thomas Hansen.

Sommerhusudlejerne havde allerede varslet den største ankomstdag på hele den jyske vestkyst i år, fortæller han. Og derfor var butikken bemandet til maksimal kapacitet i dag.

- Vi har haft ti uger med tab. Men hvis vi gør det godt, så kan vi hente den tabte omsætning hjem, siger Thomas Hansen.

Køer ved grænsen i dag

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrede tidligere i dag borgerne til at benytte grænseovergangene i Padborg og Pebersmark.

På det tidspunkt var der ventetider på 20 minutter til en halv time ved de store grænseovergange i blandt andet Sæd, Kruså og på E45- motorvejen.

- Lørdag er jo skiftedag i sommerhusene, men det er også en stor indkøbsdag. Så der var både tyske turister og danskere på vej tilbage fra butikkerne.

- Det gav lidt pres, for vi skal jo kontrollere hver eneste bil. Og det bliver til mange tusinde i løbet af dagen, fortæller kommunikationskonsulent Helle Lundberg.

Danmark åbnede grænsen for turister fra Tyskland mandag den 15. juni 2020 (Arkivfoto). (Foto: Claus Fisker)

Ved grænsen skal de tyske turister fremvise dokumentation for, at de har booket mindst seks overnatninger i et sommerhus, på et hotel, et vandrerhjem eller en campingplads i Danmark.

Helle Lundberg fra Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke fået meldinger om, hvorvidt det har været årsag til, at tyske turister er blevet afvist ved grænsen.

- Men der er altid nogle, der må køre tilbage igen. Og i dag har ikke været nogen undtagelse.

Fem gange så mange bookinger

I Ebeltoft på Djursland har Ivan Kern Andersen fået smilet tilbage på læberne.

Ejeren af Dråby Strand Camping har 180 pladser til campingvogne og autocampere. Og i de seneste dage har der været masse af bookinger fra tyske turister.

- Vi har fem gange så mange reservationer, som vi plejer. Men det er jo også, fordi de skal vise dokumentation, når de krydser grænsen, siger Ivan Kern Andersen.

Dråby Strand Camping ved Ebeltoft. (Foto: NH-FOTO)

Han havde håbet på at kunne holde skindet på næsen, som han siger.

I forårssæsonen har der været ti procent flere danske gæster end normalt. Men det har ikke kunne opveje de tyske gæsters fravær - indtil i mandags, hvor grænsen blev åbnet igen.

- Jeg håber ikke, jeg ender med at ligne en jubelidiot. Men lige nu ser det fint ud, og jeg tror, vi ender med at komme godt igennem sæsonen.

Også længere oppe i det jyske hovedland er man begyndt at sige 'Guten Tag' igen.

I Tversted på vestkysten melder den lokale Spar-købmand og indehaver af Det Blå Ishus om en strøm af tyskere.

- Vi er heldige, at der er mange danskere, der har boet heroppe i sommerhusene under nedlukningen. Men nu er der også kommet mange tyskere, siger John Ejstrup Larsen.

Sådan så der ud sidste sommer ved Det Blå Ishus i Tversted. (Foto: Ejstrup Larsen)

Fra sin iskiosk kan han se, hvordan stranden bliver mere og mere fyldt på dage med godt vejr.

- Der kommer endnu flere danske gæster, når skolernes sommerferie starter. Og så kommer tyskerne tilbage igen derefter. Så jeg tror, vi får en rigtig fin sæson, siger John Ejstrup Larsen.