Tysker i Danmark: Endelig kan jeg blive dansker

Det er den bedste fødselsdagsgave, jeg kan få, lyder det fra dansk/tysker om udsigt til dobbelt statsborgerskab.

Bernd Reuss er tysker, men bor og arbejder fast i Danmark. Han glæder sig til at blive dansk statsborger - oveni at han beholder sit tyske. (Foto: Privat © DR)

Det er ikke kun danskere i udlandet, der glæder sig over snart at kunne få dobbelt statsborgerskab. Det gælder også de udlændinge, der bor i Danmark.

Som for eksempel Bernd Reuss, der er tysker og har boet og arbejdet i Danmark gennem 20 år.

- Dagen i dag er faktisk min fødselsdag, så det er en rigtig god nyhed, og sandsynligvis også den største gave, jeg får, siger Bernd Reuss til DR Nyheder.

Bernd Reuss bor i København med sin familie og arbejder som dansk/tysk oversætter i sit eget firma.

Stor betydning

Som reglerne er i dag, kan man kun have ét statsborgerskab, hvis man er dansker eller bor fast i Danmark. Og for Bernd Reuss, der (også) gerne vil være dansker, er det et stort skridt på vejen, at Venstre nu bakker op om regeringen i at tillade dobbelt statsborgerskab.

- Det er en anerkendelse af, at jeg er en del af samfundet som alle andre, så identitetsmæssigt har det en stor betydning, siger Bernd Reuss.

Er både dansk og tysk

Bernd Reuss er flere gange blevet spurgt, om han ikke vil være dansker - og dermed opgive sit tyske statsborgerskab. Han plejer at svare med et modspørgsmål: Kunne du forestille dig at opgive dit danske statsborgerskab. Og det kan folk ofte ikke, siger han.

- Jeg er født og opvokset i Tyskland, så jeg er tysker, og det vil jeg også gerne fortsætte med at være. Men jeg er i Danmark og vil blive her, og jeg har danskheden i mig. Så jeg er jo både dansker og tysker. Det nye lovforslag åbner op for, at jeg også kan blive det officielt, siger Bernd Reuss til DR Nyheder.

FacebookTwitter