Ubådssagen dag 4: Her er de tre mest centrale pointer

Veninde, praktikant og maskinist afgav forklaring i retten.

Anklager Jakob Buch-Jepsen repræsenterer staten, og i retten fører han sagen mod den drabstiltalte Peter Madsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Fjerde dag i ubådssagen er overstået. Der er otte retsdage tilbage, inden dommen falder den 25. april, hvis ellers tidsplanen holder.

Anklageren har præsenteret sagen for retten, den drabstiltalte Peter Madsen har afgivet forklaring, og mange vidner er allerede blevet afhørt.

Tilbage står, at Peter Madsen stadig nægter sig skyldig i drab på den 30-årige svenske journalist Kim Wall i ubåden Nautilus i august sidste år.

Hun døde af en ulykke, har han forklaret. Han nægter også at have udsat hende for seksuelle overgreb, men erkender at have parteret hendes lig for at få det overbord.

I dag vidnede flere personer i sagen. Tre forklaringer skete for åbne døre. Imens sad Peter Madsen roligt ved siden af sin forsvarer – i dag iført grå bukser og sort blazer over en mørk t-shirt. De øvrige dage har han haft joggingtøj på.

Her er de mest centrale udsagn fra dagens vidneafhøringer.

1: Peter Madsen talte om død

Det er i denne retsbygning nær Strøget i København, at retssagen mod Peter Madsen kører. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Da en af Peter Madsens veninder skulle vidne i dag, nedlagde retten navneforbud for at beskytte hende.

Med sagte stemme fortalte veninden, hvordan hun havde haft flere personlige samtaler med Peter Madsen siden 2015, hvor de lærte hinanden at kende.

Mange samtaler havde handlet om døden. Ifølge veninden blev samtalerne mere skøre og ekstreme i 2017. Peter Madsen var fascineret af døden, sagde hun. På et tidspunkt havde han forestillet sig, hvordan den mest behagelige død ville være.

Peter Madsen havde også vilde, seksuelle fantasier, og han interesserede sig for dødsporno, sagde hun.

Forsvarer Betina Hald Engmark spurgte ind til kvindens psykiske helbred. Kvinden fortalte, at hun i perioder havde gået til psykolog på grund af dødsfald i den nære familie.

2: Unormalt med sav og skruetrækker i ubåden

De fleste dage kører retssagen i Københavns Byrets retssal 60. I dag var dog en undtagelse. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En anden af de personer, som i dag vidnede i retten, var en ung mand, som har været i praktik på Peter Madsens værksted på Refshaleøen i 2017. Han fortalte, at Peter Madsen var en rar person at arbejde sammen med.

Anklager Jakob Buch-Jepsen var under denne afhøring mest interesseret i at høre om en række forskellige redskaber var normalt inventar på ubåden.

Det gælder blandt andet en sav, som dykkere har fundet i havet, en over 50 cm lang, tilspidset skruetrækker og en grøn vandslange, som er fundet i ubåden, da den blev hævet fra havets bund.

Årsagen er, at Peter Madsen er tiltalt for at have planlagt og forberedt drabet på Kim Wall, hvilket redskabernes tilstedeværelse i ubåden ifølge anklagemyndigheden kan et tegn på.

Praktikanten, der ofte gjorde rent i ubåden, fortalte, at der ifølge ham ikke plejede at være hverken en grøn vandslange, en lang skruetrækker eller en sav i ubåden.

Det var heller ikke normalt, at der var stålrør i ubåden – stålrør som siden er fundet spændt fast til Kim Walls lig.

Han havde heller aldrig set Peter Madsen tage en ekstra kedeldragt med i ubåden, hvilket var tilfældet ved sejlturen med Kim Wall.

3: Ubåden sejlede tæt på et stort skib

Forsvarer Betina Hald Engmarks hovedopgave er at varetage Peter Madsens interesser gennem hele sagen. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Et af dagens vidner var en maskinist fra et stort skib ved navn Ternvag, som ubåden Nautilus sejlede tæt på omkring midnat den 10.-11. august.

For udover drab, overgreb og usømmelig omgang med lig, er Peter Madsen tiltalt for at sejle hasarderet og bringe andre folk i fare.

Vidnet fortalte i retten, hvordan han i fuldmånens skær så, at ubåden Nautilus med kun 30 meters afstand krydsede det store skibs sejlrute. Ubåden havde ikke lys på, sagde han.

Der skete ikke noget sammenstød.

Da Ternvag havde 13 besætningsmedlemmer og 450 ton brændstof ombord, kunne et sammenstød have haft store konsekvenser, lød vidnets vurdering.

- Helt klart, det indebærer en fare, sagde vidnet, da anklager Jakob Buch-Jepsen spurgte ind til det.

Peter Madsens forsvarer gik dog kritisk til dette udsagn. For hvorfor havde besætningen ikke kontaktet politiet eller tudet i hornet, hvis de havde følt sig udsat for en fare? Det var ikke helt klart i dag i retten, hvad vidnet svarede på det.

Retssagen fortsætter på mandag i Københavns Byret.

Ubådssagen på tre minutter: