Ubådssagen nærmer sig afslutningen: I dag kan Peter Madsen få det sidste ord

Der afholdes procedure i ubådssagen fra klokken ni. Der forventes at falde dom på onsdag.

I alle straffesager har den tiltalte mulighed for at få det sidste ord, og det vil Peter Madsen også få i dag, fortæller DRs retskorrespondent. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

Københavns Byret afholder i dag det næstsidste retsmøde i sagen mod Peter Madsen, der er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall på sin ubåd, parteret liget og kastet delene i havet.

- I dag er der procedure, og det er én af de helt de store dage i en retssag. Proceduren er grundstenen i en straffesag, og man kan simpelthen vinde eller tabe en straffesag på en procedure, fortæller DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, der er med fra retten, når proceduren går i gang klokken ni.

- Vi skal vi høre to vidt forskellige fortællinger om, hvad der skete på ubåden Nautilus 10. august sidste år. Den ene fortælling vil være anklagerens, den anden vil være forsvarerens, forklarer hun.

Bevisbyrden ligger hos anklager

Udover de to fortællinger vil anklager Jakob Buch-Jepsen og forsvarer Betina Hald Engmark begge komme med deres bud på en passende straf.

- Anklagerens procedure vil blive rædselsfuld at høre på, for den vil indeholde alle de grusomme detaljer, der er kommet frem i løbet af retssagen. Han vil specielt slå på, at Peter Madsen er kommet med flere skiftende forklaringer.

- Han vil fortælle retten, at Peter Madsen er utroværdig, og så vil han slå på, at Peter Madsen fortæller, at der gik syv timer, inden parteringen gik i gang, hvilket er i modstrid med de videnskabelige beviser.

Trine Maria Ilsøe pointerer, at bevisbyrden i en straffesag ligger hos anklageren. Og det vil forsvarer Betina Hald Engmark bruge.

- Det er anklagemyndigheden, der skal bevise, at der er foregået et drab, så forsvareren vil slå på, at der ikke kan fastslås en dødsårsag.

- Hun vil sige, at de forklaringer, Peter Madsen er kommet med, ikke kan afvises at være rigtige, og at Peter Madsens forklaringer og obduktionsrapporten ikke strider mod hinanden.

- Hun vil slå på, at det ikke bevist, at Kim Wall blev slået ihjel.

Dom på onsdag

Peter Madsen har også mulighed for at komme til orde i dag:

- I alle straffesager har den tiltalte mulighed for at få det sidste ord, og det vil Peter Madsen også få mulighed for i dag.

Der forventes dom i sagen på onsdag.