Ubådssagen: Peter Madsen skal blive i fængslet

Varetægtsfængslingen af den drabssigtede ubådsejer forlænges med fire uger.

I dag er der retsmøde om fristforlængselse i sagen mod ubådsejer Peter Madsen. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Ubådsejer Peter Madsen skal fortsat være varetægtsfængslet i sagen om den svenske journalist Kim Walls død.

Det er netop blevet afgjort under et retsmøde i Københavns Byret, hvor anklageren blandt andet fremlagde punkter fra den endelige obduktionsrapport og fund fra en harddisk.

Dommeren vurderer, at der fortsat er grundlag for at opretholde mistanken mod Peter Madsen, der derfor skal blive i fængslet frem til den 31. oktober.

Under retsmødet kom det frem, at den endelige årsag til journalistens død endnu ikke er slået fast. Men ifølge specialanklager Jakob Buch-Jepsen er mistankegrundlaget mod ubådsejeren styrket siden det seneste retsmøde i sagen i september.

- Jeg synes, det er ganske tydeligt, at mistankegrundlaget er styrket betragteligt, sagde anklageren.

Spor efter vold

Han fortalte under retsmødet, at den endelige obduktionsrapport har vist, at Kim Walls arme, ben og hoved blev amputeret med en sav, efter hun døde, og at der er fundet spor efter vold på Kim Walls lig, som er sket omkring dødstidspunktet.

Jakob Buch-Jepsen henviste under retsmødet desuden til en erklæring fra Retsteknisk Institut, som undersøgte Peter Madsen efter anholdelsen, hvoraf det fremgår, at der er fundet muskelvæv og hår på en af Peter Madsens dragter, som var på ubåden.

Der er dog endnu ikke kommet en konklusion på de test, der er foretaget.

Der er ifølge anklageren også blevet fundet DNA-spor fra den døde journalist på negleskrab og i nakken på Peter Madsen.

Anklageren oplyste yderligere, at politiet har undersøgt Peter Madsens computer og en harddisk og fundet videoer med indhold, der blandt andet omfatter fetish, tortur og ægte henrettelser af kvinder.

Han understreger, at det ikke er videoer, som er optaget af Peter Madsens selv, men at de er optaget i udlandet.

Peter Madsen: Andre havde adgang til computer

Den drabssigtede Peter Madsen og hans forsvarsadvokat var ikke selv til stede i Københavns Byret i dag, men var i stedet med på et videolink fra Vestre Fængsel, hvor han sidder varetægtsfængslet.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark fortalte, at hendes klient fortsat nægter sig skyldig i sigtelserne.

Hun mener ikke, at anklagemyndigheden har kigget på muligheden for, at Kim Walls død skyldes en ulykke.

- Vi har bedt om at få foretaget en rekonstruktion på ubåden, men det er der endnu ikke taget initiativ til. Obduktionsrapporten indikerer ellers, at det er muligt for så vidt angår skader, at der kan være sket en ulykke, sagde Betina Hald Engmark.

Hun argumenterede også for, at obduktionsrapporten ikke understøtter, at Peter Madsen har dræbt den svenske journalist.

- At hendes DNA er fundet på min klient er ikke mærkeligt, eftersom han jo har forklaret, at han har rørt ved hende, efter hun er død, sagde forsvarsadvokaten.

Peter Madsen tog også selv ordet og gjorde opmærksom på, at han ikke er den eneste, der har haft adgang til computeren, hvor videoerne med blandt andet drab på kvinder er fundet.

- Det er altså ikke mit materiale, og jeg er ikke den eneste, der har haft adgang til computeren. Det har eksempelvis praktikanter også, sagde Peter Madsen.

Peter Madsen: Det var en ulykke

Ved det seneste retsmøde i september uddybede Peter Madsen sin forklaring om, hvad der skete om bord på ubåden, da den svenske journalist døde.

Her sagde han, at Kim Wall døde, da hun blev ramt af en 70 kilo tung luge, som fik hende til at falde fra ubådens tårn ned i bunden af fartøjet.

Han sagde desuden, at han gik i chok efter journalistens død og ikke ønskede, at hun skulle ende sine dage i ubåden, hvorfor han smed hende i vandet.

Peter Madsen sagde også, at han ikke sænkede ubåden for at skjule dødsfaldet, men fordi han ikke mente, at nogen ville ønske at sejle i den igen.

Han kunne ikke forklare, hvorfor Kim Walls torso senere skyllede i land på Amager med metalstykker fæstnet til.

Ved retsmødet i september oplyste Peter Madsen forsvarsadvokat, at han nægter sig skyldig, men erkender usømmelig omgang med lig ved at have kastet liget over bord i hel tilstand.

Københavns Byret valgte i september at forlænge fængslingen med fire uger med begrundelsen om, at han ikke havde givet en rimelig forklaring på, hvorfor liget af Kim Wall skulle ende i vandet.

Desuden lagde retten vægt på, at han har udvist adfærd, der forhindrer sagens opklaring.

Ubådssagen

  • Torsdag den 10. august sejler ubåden UC3 Nautilus ud fra Refshaleøen med Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall om bord.

  • Natten til fredag den 11. august meldes Kim Wall savnet af sin kæreste. Eftersøgningen af ubåden begynder.

  • Fredag formiddagen ses ubåden i Køge Bugt. Peter Madsen bliver efterfølgende reddet af en privat båd, og ubåden synker. På land står politiet klar til at tage imod ubådsejeren.

  • Københavns Politi oplyser sidst på eftermiddagen, at Peter Madsen er sigtet for manddrab på journalisten efter straffelovens paragraf 237.

  • Lørdag den 12. august begynder bjærgningen af ubåden. Peter Madsen fremstilles i grundlovsforhør for lukkede døre og bliver varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab. Politiet opretholder sigtelsen for manddrab.

  • Der bliver ikke fundet nogen personer i ubåden. Politiet oplyser, at den formentlig er blevet sænket bevidst.

  • Senere ændres kendelsen, så Peter Madsen er varetægtsfængslet for 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder'.

  • Den 21. august oplyser Københavns Politi, at der er blevet fundet en kvindetorso uden hoved, arme og ben i vandet ud for Amager. Ud fra DNA-undersøgelser bliver det fastlagt, at den døde kvinde er Kim Wall.

  • Sigtelsen mod Peter Madsen udvides, så han også er sigtet for usømmelig omgang med lig.