Ubådssagens anklager: Peter Madsen kan være til fare for andre

Der er tale om en usædvanlig og ekstremt grov sag, siger anklager i ubådssagen Jakob Buch-Jepsen.

Anklager Jakob Buch-Jepsen vil ikke fortælle, hvorfor Anklagemyndigheden mener, at ubådsbygger Peter Madsen havde planlagt at dræbe den svenske journalist Kim Wall. (Foto: © JENS ASTRUP, Scanpix)

Spørgsmålene var mange fra de fremmødte journalister ved Politigården i København, efter at Anklagemyndigheden har tiltalt ubådsbygger Peter Madsen for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Men det var en fåmælt specialanklager, Jakob Buch-Jepsen, som svarede på pressens spørgsmål.

- Der er efter Anklagemyndighedens opfattelse tale om en usædvanlig og ekstremt grov sag, lød det fra Jakob Buch-Jepsen.

Peter Madsen er både blevet tiltalt for drab, usømmelig omgang med lig ved at have parteret Kim Wall samt andet seksuelt forhold end samleje. Sidstnævnte tiltale er rejst, fordi der er fundet flere stik i underlivet på liget af Kim Wall.

På pressebriefingen med anklageren kom det frem, at stikkene ifølge Anklagemyndigheden er påført Kim Wall, mens hun var i live.

- Sådan som anklageskriftet er formuleret, er det her foregået i live, sagde Jakob Buch-Jepsen.

Kan udgøre en fare for andre

Anklagemyndigheden kræver Peter Madsen idømt fængsel på livstid - alternativt tidsubestemt forvaring - hvis ubådsbyggeren kendes skyldig i drabet på Kim Wall.

Mange journalister og fotografer mødte op ved Politigården i København, hvor anklageren i ubådssagen, Jakob Buch-Jepsen, fortalte om anklageskriftet i sagen, hvor ubådsbygger Peter Madsen er tiltalt for drab og flere andre forhold.

Det sker, efter at Peter Madsen er blevet mentalundersøgt på Retspsykiatrisk Klinik i København, og efter at Retslægerådet på den baggrund har vurderet, hvilken straf han er egnet til, hvis han kendes skyldig, når retssagen kører.

- Retslægerådet har forholdt sig til mentalundersøgelsen, og man vurderer på den baggrund, at Peter Madsens personlighed gør, at det er påkrævet, at han idømmes forvaring, såfremt han kendes skyldig, sagde han.

- Der er en væsentlig og nærliggende fare for, at han kan udgøre en fare for andres liv, helbred og velfærd, tilføjer han.

Livstidsdømte sidder i gennemsnit i fængsel i 14 år for nuværende, oplyste anklageren.

Planlagt drab - ingen kommentarer

Anklageren fortalte, at Peter Madsen her til formiddag har fået forkyndt anklageskriftet i Vestre Fængsel, hvor han sidder varetægtsfængslet.

Anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen havde planlagt og forberedt drab på Kim Wall. Men hvorfor Anklagemyndigheden er kommet frem til dette, ville anklageren ikke uddybe.

- Lige netop det spørgsmål er en af de ting, der indgår som bevistema under sagen, og derfor ønsker jeg for nuværende ikke at komme længere ind på det spørgsmål, sagde Jakob Buch-Jepsen.

Et bud på et motiv ville anklageren heller ikke komme med.

Peter Madsen har tidligere nægtet sig skyldig i drab.

Hvordan han stiller sig, nu hvor anklageskriftet i sagen foreligger vides ikke. Peter Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, har ingen kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt.

Retssagen kommer til at køre over otte dage i Københavns Byret fra den 8. marts. Der ventes dom i sagen den 25. april.