'Ubehageligt' og 'eksplosionsagtig rumlen': Sådan mærkede vi jordskælvet i Jylland

Mange holdt søndagsfri, da huse i Midt- og Vestjylland begyndte at ryste.

Selv på politistation i Holstebro rystede bygningen i formiddags under jordskælvet, fortalte vagtchefen tidligere. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det var en meget usædvanlig søndag formiddag i Midt- og Vestjylland, da et jordskælv omkring klokken 11.00 ramte egnen.

Det blev senere målt til 3,4 på Richter-skalen.

DR Nyheder har modtaget mange henvendelser fra danskere på egnen, som oplevede dagens jordskælv, der i dansk målestok var et større et af slagsen.

Ole Jøker Bjerre fra Grindsted sad og arbejdede foran sin computer, da en svag rumlen pludselig kunne høres, fortæller han.

Han troede et fly fløj forbi huset, det er han nemlig vant til med flyene fra Billund Lufthavn.

- Men rumlen blev hurtig voldsommere, siger Ole Jøker Bjerre.

- Gulvet under mig vibrerede svagt, men ubehageligt. I en kort periode blev lyden, rumlen og vibrationerne forstærket op til niveau, hvor det helt klart var rystelser, deri kke var luftens bevægelser af tryk, fortæller han til DR.

Pernille Riis Frederiksen bor i en murermestervilla i Holstebro og oplevede tydeligt skælvet klokken 11.00 i form af et højt brag.

- Min hund kiggede mærkeligt på mig og fór rundt, mens mine lys i lysestagerne rystede, og porcelænet klirrede i skabet. Det varede måske fem sekunder i alt. Efterfølgende var der en mærkelig lyd, som om alt rungede lidt, skriver hun i en mail til DR Nyheder.

Ramte uden for Holstebro

Ifølge De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) var skælvets epicenter omkring udkanten af Holstebro. Og fordi det skete inde på land og tæt på byen, kunne så mange danskere mærke det.

Jordskælvets epicenter var lige uden for Holstebro, oplyser Det geologiske datacenter Geus.

Indbyggere i Struer, Herning, Lemvig, Skjern, Nykøbing Mors, Kloster, Tarm, Skive og flere andre byer i nærheden mærkede naturens kræfter for en kort stund.

Peter Eeg fra Lemvig beskriver rystelserne som en 'eksplosionsagtig rumlen'.

- Jeg kunne mærke en helt kortvarig rysten. For første gang i de 40 år vi har boet her, har vi hørt porcelænet i vores skænk klirre i sekunder efter det dybe brag, fortæller han.

TIP OS Mærkede du rystelserne? Skriv til journalist Maja Maach på mlrk@dr.dk

Har du optagelser/billeder på telefonen af rystelserne, må du gerne sende dem til DR Nyheder.

'Rystet af underjorddisk hånd'

Jørn Deleuran bor i Kloster og har tidligere oplevet et jordskælv i England, men denne gang troede han i første omgang, at naboen var i gang med noget maskineri udenfor.

- Det er som om, huset bliver rystet af en mild underjordisk hånd. Ved høsttid kan vi mærke store traktorer, men det var anderledes denne her gang, som om det kom nedefra. En helt anden fornemmelse, fortæller han.

- Det er også fascinerende, fordi vi er ret beskyttede i Danmark. Vi hører lige nu om orkanen Florence i USA og om tyfonen i Filippinerne, så det er måske meget sundt at mærke naturens kræfter, selvom det bliver lidt lommefilosofisk, siger Jørn Deleuran.

Sidste gang Danmark blev ramt af et lignende skælv var i 2008 og i 2012. Ifølge Geus går der flere år imellem, at et jordskælv kan mærkes af så mange danskere på samme tid, men det er ikke usædvanligt, at der sker jordskælv herhjemme. De lægger vi bare ikke mærke til.

De fem største jordskælv målt i Danmark

  • * 2008: Et jordskælv, der målte 4,8 på Richter-skalaen, ramte i Sverige omkring 65 kilometer øst for København. Rystelserne kunne mærkes i hele København og i flere omegnskommuner.

  • * 1985: Et jordskælv, der målte 4,7 på Richter-skalaen ramte havbunden nord for Gilleleje på Nordsjælland.

  • * 1954: Et jordskælv, der målte 4,6 på Richter-skalaen, ramte sydvest for Thisted i det nordlige Jylland.

  • * 1967: Et jordskælv, der målte 4,5 på Richter-skalaen, ramte i Nordsøen vest for Klitmøller.

  • * 2010 og 2012: To jordskælv, der målte 4,3 på Richter-skalaen, ramte henholdsvis i Nordsøen vest for Thy og midt i Kattegat. Kilde: Geus.