Uber betaler bøde på 25 millioner

Kørselstjenesten Uber betaler 25 millioner kroner i bøde for overtrædelse af taxilovgivningen herhjemme.

Kørselstjenesten Uber forlod Danmark i protest mod en ny taxilov, der blandt andet krævede taxameter og videoovervågning i bilerne i 2017. (Foto: © Kai Pfaffenbach, Scanpix)

Kørselstjenesten Uber betaler 25 millioner kroner i bøde for medvirken til overtrædelse af taxilovgivningen herhjemme. Dermed er der sat punktum for sagen om det hollandske selskab.

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

- Det er glædeligt, at vi nu kan sætte punktum for denne sag, og at virksomheden har indvilget i at betale den betragtelige bøde, siger advokaturchef Kristian Kirk Petersen i meddelelsen.

Uber gjorde sin entré på det danske marked i 2014, hvilket skabte stor vrede blandt de danske taxiselskaber, der beskyldte Uber for at tage deres indtjening fra dem, ligesom der var vrede over, at Uber ikke betalte skat og var uden overenskomst. Uber er i alle tre retsinstanser desuden dømt for piratkørsel.

I en skriftlig udtalelse lyder det om bøden fra Uber.

- Vi ønsker at se fremad og lade Uber POP hvile i fortiden. Siden 2017 har vi gennemført fundamentale ændringer i vores forretning og arbejder målrettet med at være en ansvarlig samarbejdspartner for de byer og lokalsamfund vi operere i, lyder det fra Uber.

Selskabet oplyser, at man vil dække alle bøder for chauffører, der kørte for dem i perioden 2014-2015, og at man på nuværende tidspunkt ikke har planer om at genoptage driften i Danmark.

Uber trak sig efter prøvesager

Bøden på de 25 millioner kroner svarer iufølge politiet til selskabets andel af chaufførernes skønnede indtjening på det danske marked i perioden fra 2015 til april 2017.

- Ud fra chaufførernes skatteoplysninger er det klarlagt, at indtjeningen for samtlige chauffører i Danmark i 2015 udgjorde cirka 55 millioner kroner fordelt på 502.658 ture, og da det beklageligvis ikke har været muligt at indhente skatteoplysninger via Holland for årene 2016 og 2017, har vi anvendt 2015-tallene til skønsmæssigt at beregne bøden for hele perioden frem til april 2017, hvor Uber drejede nøglen om i Danmark, udtaler Kristian Kirk Petersen.

Der har siden 2016 været flere prøvesager, hvor enkelte Uber-chauffører har været for retten. Prøvesagerne endte i Højesteret, og de endte alle med bødestraffe til fire tidligere Uber-chauffører på mellem 40.000 og 486.500 kroner for i 2015 at have kørt ulovlig taxi-kørsel.

Der blev desuden indført en ny taxilov i 2017, som blandt andet krævede taxameter og videoovervågning i biler, der kører taxikørsel med kunder, hvorefter Uber helt trak sig fra det danske marked.

Med dagens aftale om den millionstore bøde slipper Uber for, at sagen mod hele det hollandske selskab lander i retten.

Opdateret klokken 13:30 med kommentar fra Uber.