Uber-boss: Vi kører videre trods sigtelser

”Kør videre.” Sådan lyder opfordringen fra Ubers ledelse til de mange Uber-chauffører, som risikerer at blive sigtet af politiet.

Ubers ledelse opfordrer de mange Uber-chauffører til at køre videre på trods af risiko for sigtelser. (© DR Nyheder)

Ubers flere end 1.000 aktive chauffører i hovedstadsområdet risikerer at blive sigtet af Københavns Politi, der i dag fastslår, at Uber-chauffører bryder taxaloven.

Men trods politiets melding skal chaufførerne fortsætte med at transportere passagerer fra A til B – og skulle de blive sigtet, vil Ubers danske ledelse hjælpe dem.

- Vi føler os sikre på og tror på, at Uber opererer inden for rammerne af dansk lovgivning, siger Mathias Thomsen, direktør for Uber i Danmark, til DR Nyheder.

Chaufførerne kan regne med opbakning fra ham, hvis de bliver sigtet.

- Hvis vores partnere (Uber-chauffører, red.) skulle have brug for hjælp eller støtte i sager, som vi bliver trukket igennem, så vil vi selvfølgelig hjælpe dem i den udstrækning, vi kan, siger Uber-direktør Mathias Thomsen.

Han kan dog ikke oplyse, hvad han som Uber-direktør konkret vil tilbyde chaufførerne.

Så hvis sigtelserne bliver til tiltaler og kommer for en dommer, så vil I hjælpe chaufførerne?

- Det er svært at gisne om, hvordan det vil forløbe, men vi vil i hvert fald støtte dem, så de ikke står alene, siger Mathias Thomsen.

taxaselskab eller samkørselsordning

Politiet har udtalt over for DR Nyheder, at Uber-chauffører bryder taxaloven på grund af manglende tilladelser, men det mener man ikke hos Uber. Her betragter man sig ikke som et taxaselskab – men som en samkørselsordning. Derfor kan man ikke blive dømt efter taxaloven, lyder begrundelsen fra Uber.

- Ubers forretningsmodel er baseret på enkelte partnere (Uber-chauffører), som kører på egne vilkår, og som vi forbinder til brugere (passagerer, red.) i byen, siger Mathias Thomsen.

Bør I oplyse Uber-chaufførerne om, at de i dag risikerer at blive sigtet af politiet?

- Vi mener, at Uber opererer inden for rammerne af dansk lovgivning, og det er også det, som vi siger til vores partnere, siger Uber-direktør Mathias Thomsen, der lægger vægt på, at der endnu ikke foreligger en retslig kendelse i Danmark på området.

Københavns Politi fastholder over for DR Nyheder, at Uber-chauffører risikerer en sigtelse, hvis de stoppes i en almindelig færdselskontrol i dag og fremover. Dernæst kan sagerne blive prøvet i retten.

- Vi følger taxalovens bestemmelser om, at biler skal være indregistreret til erhvervsmæssig personbefordring, og hvis den ikke er det, opfatter vi opfatter det som piratkørsel, siger Søren Wiborg, politikommissær ved Københavns Politis Færdselsafdeling.