Ud med endokrinologi - ind med stofskiftesygdom

Snørklede sygdomsbetegnelser på latin er fortid på Gentofte Hospital. Som det første i Danmark har hospitalet skrottet alle skilte latinske betegnelser.

- Man kan sagtens være international, have et netværk og lave god forskning, selvom man har danske skilte, siger hospitalsdirektør Eva Zeuthen Bentsen. (© DR)

Endokrinologisk, Anæstesiologisk og Gastroenterologisk Afdeling - det er for de fleste af os uforståeligt latin.

Alligevel bliver de sygdomsbetegnelser brugt overalt på de danske sygehuse, hvor patienter skal finde rundt til undersøgelser og operationer, og hvor pårørende skal finde deres indlagte familiemedlemmer.

Men på et hospital har man nu valgt at gøre op med den støvede latin.

Gentofte Hospital har pillet de gamle skilte ned, og nu står der Klinik for Knogleskørhed, hvor der før stod Osteoporoseklinikken. Tidligere hed det Endokrinologisk Ambulatorium; nu står der Klinik for Stofskiftesygdomme.

Skilte er til for patienterne

- Man kan sagtens være international, have et netværk og lave god forskning, selvom man har danske skilte, som patienterne kan forstå, fortæller hospitalsdirektør Eva Zeuthen Bentsen, der med de nye skilte sætter patienternes oplevelse i centrum.

- Det er vigtigt, at patienterne føler sig velkomne og trygge, når de kommer her, understreger hun.

Modstand fra personalet

Men ikke alle ansatte på hospitalet har hilst de nye skilte velkommen.

Modstanden er blandt andet gået på, at nogle patienter søger information om deres sygdomme på nettet, hvor der bruges latinske og engelske navne. Andre mener, at ordet 'Hudklinik' klinger mere af skønhedssalon end af en dermatologisk afdeling.

Men lægerne må følge med tiden, for det er vejen frem at droppe latinen på hospitalsskiltene, mener forsker i hospitalskommunikation, Helle Petersen.

- Modstanden bunder i faglig stolthed. Det er tradition. Det er gået indtil nu, men vi kan også se på patienterne, at de er begyndt at stille flere krav. De vil ikke kun have en god behandling - det vil de selvfølgelig primært - men de forventer også, at der bliver kommunikeret til dem på en respektfuld og ligeværdig måde.

Skilteprojekt breder sig

Rigshospitalet i København holder de fortsat fast i skiltene på latin.

Et snørklet eksempel er betegnelsen "Abdominalkirurgisk/Medicinsk Gastro Sengeafsnit", og sygeplejedirektør Helen Bernt Andersen er enig i, at skiltene kan strammes op og fordanskes.

I 2015 vil Rigshospitalet overveje at ændre skiltningen. Region Hovedstaden har nemlig indført et skilteprojekt, som skal gennemføres på alle regionens sygehuse.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk