Udbrud af sydafrikansk variant i Københavns Nordvestkvarter: 'Den skal vi meget nødigt have til at sprede sig'

Københavns Kommune vil ikke oplyse, hvor mange der er smittet. Men det er færre end ti.

Bliv testet! Sådan lyder opfordringen fra Københavns Kommune til beboere i Københavns Nordvestkvarter. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et udbrud af den sydafrikanske variant af coronavirus har ramt Københavns Nordvestkvarter. Derfor bør alle, der bor i området, blive testet i weekenden.

Det skrev Københavns Kommune tidligere på aftenen i en pressemeddelelse.

Kommunen kan ikke oplyse, hvor mange i området der er smittet med varianten - men det er færre end 10.

Der er tale om personer fra to forskellige husstande, der bor tæt på hinanen, men ikke ellers har en relation til hinanden, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed.

For to dage siden var der konstateret 13 tilfælde af varianten i Danmark, og de nye tilfælde kommer altså oven i det.

I videoen her kan du se professor Jens Lundgreen forklare, hvorfor det er vigtigt, at den sydafrikanske variant ikke spredes i Danmark:

I Københans Kommune har man valgt at opsøge folk i området og få dem til at blive testet i weekenden for at bremse smitten. Det sker blandt andet ved at sende sms'er ud til omkring 700 husstande og ringe på døren hos folk med en opfordring.

Og det er vigtigt, at smitten med den sydafrikanske variant bremses, fortæller Jens Lundgren, der er professor på Rigshospitalet.

- Den adskiller sig ved, at den gør, at man ikke er lige så godt beskyttet af vaccinerne. Så den skal vi meget nødigt have til at sprede sig i befolkningen, siger han.

Han mener dog, at det med det nuværende niveau er muligt at stoppe spredningen af den sydafrikanske variant.

- Ja, det vil jeg bestemt mene. Men det kræver, at de, der bor i området, bliver testet. Så kan vi finde de smittede og isolere dem.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er virolog og professer ved Københavns Universitet, ser det ikke ud til, at den sydafrikanske variant giver værre sygdomstilfælde.

Men den smitter mere - ligesom den britiske variant.

- Og så skal vi være opmærksomme på, at sådan nogle variationer kan videreudvikle sig, så de måske bliver endnu mere smitsomme.

- Vi skal helst holde den meget langt nede, så den ikke giver væsentlig smitte, siger han.

Allerede i går var medarbejdere fra kommunen på gaden i området sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed for at ringe på døren hos folk og opfordre dem til at blive testet.

Og i dag eller i morgen modtager omkring 700 husstande i området så en sms med samme budskab.

- Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København.

Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant, siger kommunens sundheds- og omsorgsborgmester, Sisse Marie Welling (SF).

Opfordringen til at blive testet gælder særligt for københavnere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej.

I weekenden vil der være to ekstra teststeder i området, hvor man kan blive testet uden at bestille tid først. De vil kunne findes på Frederiksborgvej 20 og på Nørre Fælled skole på Biskop Krags Vænge 7.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk