Udbrud i Hjørring: Samme virus-mutation fundet hos mink, minkavler og på plejehjem

Statens Serum Institut slår fast, at det er den samme virus, som er fundet hos mink og mennesker i Hjørring.

I alt er 29 medarbejdere omkring Vendelbocentret konstateret smittet med coronavirus. Derudover er 12 beboere på plejehjemmet smittet. (Foto: René Schütze © Scanpix)

Det virus, der er fundet i mink på en minkfarm i Sindal i Hjørring Kommune, er det samme, som er blevet fundet hos minkavleren og i de smittede på plejehjemmet Vendelbocentret.

Det bekræfter Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker på Statens Serum Institut over for DR Nyheder.

- Vi har brugt vores spritnye genetiske værktøj på prøver fra minkene på farmen i Sindal, på minkavlerne, som er syge, og på beboere på det nærliggende Vendelbocenter, siger han og fortsætter:

- Og vi kan se, at det er et og samme virus. De har smittet hinanden, siger han.

Han kan dog ikke sige, hvem det er, der har smittet hvem i første omgang.

- Der skal nogle andre undersøgelser til at fastslå det. Vi kan kun sige, at der er tale om den samme mutation af virus, men hvilken vej det er gået med smitten, kan jeg ikke sige, lyder det fra virusforskeren.

Alle mink på farmen er blevet aflivet efter fundet af virus. Der er tale om mellem 10.000 og 11.000 mink.

41 smittet omkring plejehjem

Fredag morgen er status, at i alt 29 medarbejdere på plejehjemmet Vendelbocentret er konstateret smittet med coronavirus. Derudover er 12 beboere smittet.

Hjørring Kommune har desuden konstateret smitte hos elever på tre forskellige skoler, Lundergårdskolen, Bagterp Skole og Højene Skole.

De smittede elever har i forvejen forbindelse til kendte smittekæder i kommunen. Derudover er man i gang med at undersøge endnu en minkfarm, som ligger i Frederikshavn 20 kilometer øst for Sindal, for smitte.

Forsker: Vi skal afbryde smittekæder

Hos Statens Serum Institut er det et vigtigt skridt, at man nu har konstateret, at det er nøjagtigt det samme virus, som er fundet hos minkene, som også har gjort de ældre på plejehjemmet syge.

- Vi skal nu undersøge, hvordan smitten har bredt sig blandt andet med hjælp fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Fødevarestyrelsen, siger Anders Fomsgaard og fortsætter:

- Vi skal fortsætte med genetisk at karakterisere virusset. Det er vores opgave at opsøge og afspore de her smittekæder, inden de her udbrud vokser sig større. Særligt når de kommer på et tidspunkt, hvor covid er i bund i Danmark.

I Holland har smitte med corona ramt flere minkfarme, og mere end 500.000 mink er blevet aflivet.