Uddannelser lider under sparekrav: Farvel til studieture, lærere og ny it

Selvom VUC ikke skal spare 37 millioner næste år, er skolerne stadig kørt i sænk, mener rektor.

Regeringen vil af med det omdiskuterede omprioriteringsbidrag (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix). (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Flere afdelinger er blevet lukket helt ned, valgfag er blevet aflyst, noget undervisning foregår over nettet, lærere har mindre tid til forberedelse, studieturene er røget, og der har været massefyringer.

Konsekvenserne er til at tage at føle på for VUC Vest, efter skolen har skullet spare to procent om året siden 2016.

Og selvom regeringen nu har meldt ud, at den har sløjfet det udskældte sparekrav, så VUC-uddannelserne alligevel ikke skal spare 37 millioner kroner næste år, så er skolerne stadig udsultet, mener Frants Regel, der er rektor på VUC Vest.

Frants Regel er rektor på VUC Vest. Han mener, at de seneste års grønthøsterbesparelser på uddannelserne har gjort kvaliteten ringere. (Foto: VUC Vest).

- Man har valgt at køre området helt i sænk. Nu har jeg 25-års jubilæum, og det påvirker mig sgu. Det synes jeg simpelthen ikke er okay, siger Frants Regel.

Ifølge regeringens beregninger kan VUC Vest slippe for at spare 1,7 millioner kroner i 2020.

- Jeg er selvfølgelig super, super glad for, at de to procents besparelser stopper ved udgangen af det her år. Men det ændrer ikke på, at vi har skullet spare, siger Frants Regel.

Ifølge rektoren har sparekniven allerede kostet på kvaliteten af uddannelsen. Og for Frants Regel er det vigtigt, at politikerne gennemfører forringelserne med viden om de konsekvenser, det har.

- Vi er der, hvor vi bliver nødt til at gøre nogle ting, som vi ved vil have konsekvenser for kvaliteten på sigt. Det er altså en af konsekvenserne ved besparelserne. Det synes jeg, vi er forpligtigede til at sige højt, siger Frants Regel.

Ingen studietur til VUCs elever

Hos VUC Vest har de skullet spare 17 procent af skolens samlede udgifter siden 2016. Og for skolen har det betydet, at der er blevet sparet på alle områder.

- Der er ikke en konto, der ikke bliver luget igennem. Alting er i luften i forhold til besparelser. Vi er pressede. Vi er simpelthen pressede, siger rektoren.

Det er blandt andet gået ud over antallet af lærere. VUC Vest er gået fra 135 fuldtidsstillinger i 2016 til 79 fuldtidsstillinger i dag og har stort set haft ansættelsesstop. Både på grund af omprioriteringsbidraget og tilbagegangen på grund af højkonjunkturen.

Eleverne har også været nødt til at vinke farvel til deres studietur. Tidligere fik de et tilskud til en studietur på cirka 1000-1500 kroner til for eksempel London eller Berlin. Men det kan der slet ikke blive tale om nu.

Men eleverne siger ikke så meget til det, for eleverne, der går der nu, har ikke været vant til andet. Ifølge rektoren kender de ikke til de gode tider.

- Studieturen er for længst nedlagt. Den er der simpelthen ikke råd til, siger Frants Regel.

VUC Vest har uddannelsessteder i Esbjerg, Vejen, Varde og Grindsted. Men skolen er blevet nødt til at lukke de to sidstnævnte afdelinger.

Og det har betydet, at mange af eleverne fra afdelingerne i Varde og Grindsted er droppet ud af uddannelsen.

- Afstanden er blevet for stor til, at de kan fortsætte med at gå på uddannelsen. 25 procent af dem, der går på VUC, er forsørgere med familier. Når der pludseligt bliver tre kvarter eller en time mere frem og tilbage til deres skole, og de samtidig skal hente børn, så bliver det uoverstigeligt at fortsætte, siger han.

Besparelser går hårdt ud over skolen

  • Desuden fortæller rektoren, at besparelserne er gået ud over lærernes efteruddannelse og forberedelsestid

  • at al renovering og vedligeholdelse af bygninger er blevet udskudt på ubestemt tid

  • at flere valgfag er blevet skrottet

  • at der ikke er råd til nyt IT-udstyr til lærere og i klasselokalerne

  • at nogle Hf-fag nu bliver undervist over nettet, hvilket går hårdt ud over de svageste elever, der har brug for støtte fra en lærer

Ordfører: Ikke udsigt til flere penge

Selvom det årlige sparekrav er sløjfet, lider VUC-uddannelserne stadig. Frants Regel mener, at der er brug for at give penge tilbage til uddannelserne.

- Nogle af besparelserne skal tilbagerulles på den ene eller den anden måde. Det er helt nødvendigt, siger han.

Uddannelsesordfører for Socialdemokratiet Kasper Sand Kjær ved godt, at besparelserne har haft store konsekvenser for kvaliteten af undervisningen, og han ser afskaffelsen af omprioriteringsbidraget som et første skridt.

Alligevel har Kasper Sand Kjær ingen planer om at føre penge tilbage til sektoren for nu.

- Nu starter vi med at fjerne omprioriteringsbidraget. Så må vi jo se de næste par år, hvad vi kan finde af midler til fortsat at investere i uddannelse, siger han.

Har I i Socialdemokratiet konkrete planer om at føre penge tilbage til de videregående uddannelser?

- Her og nu er det vi kan - og det vi har økonomi til - at fjerne omprioriteringsbidraget. Det er det, der ligger i vores udspil til finansloven. Når der skal forhandles om den, kan det være, at nogle af de andre partier møder op med forslag til, hvordan vi kan prioritere yderligere i uddannelse. Så må vi jo se på det. Ellers kan det blive noget af det, vi kan gøre de kommende år, siger han.

Så det bliver ikke et forslag fra Socialdemokratiet på den kommende finanslov?

- Det gør det ikke, nej, siger han.