Uddannelsesdanmark kritiserer regeringen: Ikke i orden at sende syrere hjem

S-ordfører kalder kronik med kritik af hjemsendelser for "manipulerende".

"Den danske regering mener, at der er sikkert at være i Syrien, men der er ingen aftale med Syrien om, at de tager imod dem, og derfor kommer de til at sidde og gå til grunde i et udrejsecenter, og det er simpelthen bare ikke i orden," siger Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

"Skal unge mennesker sidde på udrejsecentre, mens klassekammeraterne kører studenterkørsel og fejrer deres ungdom og fremtid?"

Det spørgsmål rejser flere organisationer i og omkring uddannelsesdanmark i dag i en kronik, hvor de kritiserer myndighedernes beslutning om at hjemsende flere syriske flygtninge.

Organisationerne efterlyser "ordentlighed" i udlændingepolitikken og skriver blandt andet:

"Er vi ved at dreje landets grundlæggende værdisæt i en ny retning, hvor børn og unge på daglig basis oplever førende politikere blottet for tvivl udføre stærkt dilemmafyldte beslutninger og endda udtaler sig skeptisk overfor stolte institutioner som eksempelvis FN?"

En af de 21 medunderskriverne er formand for Friskolerne Peter Bendix Pedersen. Han mener, at sagerne om hjemsendelse står i modsætning til det formål, som skolerne har fået udstukket og skal undervise ud fra.

- Jeg er i tvivl om, hvorvidt man kan være sikker på, at de her børn og deres familie kommer tilbage til en verden, hvor der er beskyttelse. Og den tradition, vi har for demokratisk dannelse, det er jo faktisk også at tage vare på hinanden, siger han.

- Vi skal danne til demokrati og forståelse for menneskerettigheder og frihedsrettigheder, og jeg synes bare, det lyder helt anderledes, når politikerne taler om det. Der er altså en kollision for mig at se.

Ikke noget at vende hjem til

En af dem, der står til at blive hjemsendt, er 20-årige Mohammad Bertawi, der bor i Frederiksværk med sine forældre og tre søskende og til daglig læser på andet år af HF.

Familien flygtede til Danmark, da Mohammad Bertawi var 13 år, men 18. december fik familien besked om, at deres opholdstilladelse blev inddraget, da myndighederne vurderede, at det var sikkert at vende tilbage til Syriens hovedstad Damaskus.

Sagen vurderes lige nu af Flygtningenævnet og 18. maj får Mohammad Bertawi og familien afgjort, om myndighedernes beslutning opretholdes eller om deres opholdstilladelse inddrages.

- Vores hus blev bombet, så der er ikke noget, vi kan tage tilbage og bo i. Men vi er mest bange for, at Assads regime vil anholde os, når vi kommer tilbage, siger han.

- Og hvis jeg er heldig at komme levende ud (af fængslet, red.), så frygter jeg at skulle være soldat for Assad-regimet.

Derfor har familien ingen planer om at vende tilbage, hvis deres opholdstilladelse bliver inddraget.

- Så skal jeg på udrejsecenter og sidde der som en kriminel i fængsel. Jeg må ikke gøre noget som helst i udrejsecenter, jeg må ikke fortsætte min skole, jeg må ikke arbejde, jeg må ikke gøre noget som helst. Jeg forstår ikke, at Danmark behandler os på den måde.

Brug for at ruske op i debatten

Det er perspektiver som Mohammad Bertawis, der også har fået Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening til at skrive under på kronikkens ordlyd.

- Jeg synes det er på tide, at der bliver rusket op i, at vi har nogle meget, meget flotte værdier som samfund. Vi har en historie og kultur som er rigtig stærk, vi har et sæt menneskelige værdier, som vi skal forfægte, passe på og værne om, siger han.

- Jeg siger ikke, at vi bare skal åbne alle døre, og at alle bare kan komme hertil. Men den måde, vi betragter, omtaler og behandler flygtninge på ved for eksempel at sende dem til et udrejsecenter, hvor de kan sidde i årevis og gå til grunde. Det er bare ikke i orden, og det passer ikke med det værdisæt vi historisk har bygget op i Danmark i mange, mange år.

Både Gordon Ørskov Madsen og Peter Bendix Pedersen håber, at kronikken kan være med til at starte en debat om, hvilke værdier samfundet skal indrettes efter.

Men kan I bedre definere, hvad danskhed og ordentlighed er, end de partier, som står for udlændingepolitikken?

- Nej, det kan vi ikke. Men det er vores forbandede pligt at deltage i den her samtale om, hvordan vi indretter os med hinanden. Så hvis politikerne tror, at de er de eneste, der ved, hvad der er det rigtige, så tror jeg ikke, at det er sandt, siger Peter Bendix Pedersen.

Sætter spørgsmålstegn ved myndighederne

"Jeg er både overrasket og lidt skuffet over det her meget hårde udfald mod de 8 ud af 10 danskere, der bakker op om partier, der støtter den udlændingepolitik, vi fører i Danmark," siger udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund (S). (Foto: Emil Helms © Scanpix)

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S), men det har ikke kunnet lade sig gøre.

For Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund kommer kronikken som en overraskelse.

- Det, der gør mest indtryk på mig, er, at uddannelsesdanmark på den måde tager afstand til det store flertal i befolkningen, som ønsker den udlændingepolitik, vi fører i Danmark, og som et bredt flertal i Folketinget også bakker op om, siger han.

- Samtidig er det også en kronik, hvor man sætter store spørgsmålstegn ved både dommerstanden og myndighedernes måde at forvalte lovgivningen på. Derudover er der en række påstande, som jeg dels vil mene er manipulerende, dels er faktuelt forkerte i kronikken.

Rasmus Stoklund peger blandt andet på, at kronikken - ifølge ham - får det til at lyde som om, at politikerne blander sig i, om der skal inddrages opholdstilladelser, ligesom de anklages for at mistænkeliggøre muslimer.

I forhold til at børn og unge risikerer at ende på udrejsecentrene, når de får inddraget deres opholdstilladelse, så skyldes det ifølge ordføreren, at deres "forældre ikke har efterlevet den beslutning, som en dommer har truffet i Flygtningenævnet". Altså at de skal rejse hjem.

- Vi ville jo have en indvandrings- og udlændingepolitik uden nogen former for konsekvenser, hvis ikke man blev placeret på et udrejsecenter, når man ikke har et opholdsgrundlag i Danmark, siger han.

- Det er ikke sådan, at fordi man indskriver sig på en uddannelse i Danmark, så har man opholdstilladelse til evig tid, eller så længe man er under uddannelse, for så ville man jo begynde at spekulere i den slags.