Uddannelsesminister ville have studerende til at søge bredt: Meget få har hørt efter

Selvom man kan søge op til otte videregående uddannelser, er der i år kun søgt 2,8 i gennemsnit.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) havde håbet, at ansøgerne havde søgt flere forskellige uddannelser flere steder i landet. (arkiv) (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Søg i hele landet. Søg bredt.

Sådan lød den klare opfordring fra uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) inden fristen for at søge ind på en videregående uddannelse i dag.

Studerende har nemlig muligheden for at søge op til otte uddannelser. Det kan både være forskellige uddannelser eller samme uddannelser forskellige steder i landet.

Det virker dog ikke helt til, at ansøgerne har taget opfordringen til sig. Mens ansøgerne i gennemsnit søgte 2,7 uddannelser sidste år er tallet i år 2,8, hvor i alt 94.604 har søgt en videregående uddannelse.

Uddannelsesministeren mener dog ikke nødvendigvis, der er gået noget galt.

- Vi lå på 2,6 i snit for et par dage siden, og de sidste par dage lader det til, at flere har puttet ønsker på, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Risiko for ikke at få en plads

Grunden til ministerens opfordring er coronavirus. Pandemien har nemlig gjort, at man har forventet, at antallet af ansøgere ville stige, fordi unge ikke har adgang til studiejobs og ikke kan tage sabbatår for at komme ud og rejse.

Derfor ville det ifølge Ane Halsboe-Jørgensen være en god idé med flere ønsker, så man har større chancer for at få en plads på en videregående uddannelse til efteråret.

- Men det er op til den enkelte, om det er det, man ønsker. Der er bare en risiko for ikke at få plads, hvis man vælger den anden vej.

26-årige Kasper Smed Hansen er én af dem, der ikke har gjort, som ministeren har opfordret til. Han har nemlig kun søgt uddannelsen for katastrofe- og risikomanagement.

- Jeg synes, at det er vigtigere, at vi som mennesker søger det, vi brænder for og gerne vil stå op til hver morgen med et smil på læben.

Det har heller ikke haft indflydelse på hans valg, at der oprettes 5.000 flere studiepladser rettet områder med mangel på arbejdskraft.

- Man kunne da helt sikkert have søgt mere bredt og set sig selv som værende til gavn for samfundet. Jeg synes, at det er et sort skoleperspektiv, hvor man ser mennesket som et instrument, hvor mennesket ses som et middel til at nå målet, fortæller Kasper Smed Hansen.

Mangel på pædagoger og sygeplejersker

I toppen af listen over de mest søgte videregående uddannelser ligger pædagog og sygeplejersker.

5.910 har søgt pædagoguddannelsen, hvilket er 46 færre end sidste år, mens 5.112 vil være sygeplejerske, hvilket er 121 flere end sidste år.

Selvom de altså er de mest populære, er der ikke nok, som søger dem, hvis regeringen skal opfylde sine mål.

- Regeringen vil gerne indføre minimumsnormeringer, og har derfor brug for flere pædagoger og ansætte 1.000 flere sygeplejersker.

Ansøgertallet til pædagog er faldet for femte år i træk, men Ane Halsboe-Jørgensen mener, at man har knækket kurven. Det er dog ikke nok, hvis man som regeringen vil indføre minimumsnormeringer.

- Det er klart, jeg gerne vil have kurven til at gå op af igen i den kommende tid, og det skal jeg arbejde på politisk blandt andet ved at gøre uddannelsen endnu bedre, end den er i dag.

Ansøgerne får svar den 28. juli.

Facebook
Twitter