Udenlandsk arbejdskraft kan rejse til Danmark uden at komme i corona-karantæne

- Virus respekterer jo ikke, om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem, advarer professor.

Byggeriet i Gødstrup begyndte i 2012 og skal efter planen blive færdig i år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Danskere, der kommer hjem fra ferie i udlandet, skal straks gå to uger i karantæne. Og familie og venner skal holde sig fra knus, kys og kram ved modtagelsen for at mindske risikoen for coronasmitte. Sådan lyder den direkte opfordring fra myndighederne.

Helt anderledes ser det ud for udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde.

Arbejdskraft kan med de nuværende corona-restriktioner bevæge sig frit over grænsen. Og udenlandske arbejdere kan rejse ind i Danmark uden nogen form for karantæne eller helbredstjek - de skal kun dokumentere, at de har et arbejde i Danmark.

Ifølge professor og virusforsker ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen kan det være med til at øge risikoen for coronasmitte i Danmark.

- Virus respekterer jo ikke om man er gæstearbejder eller dansk turist, der vender hjem. Der burde gælde de samme regler med hensyn til karantæne for udenlandske arbejdere som gælder for turister og andre, siger han.

Bygger sygehus uden karantæne

Udenlandsk arbejdskraft er meget brugt i byggeriet. Byggeriets paraplyorganisation, BAT-Kartellet, anslår, at der lige nu er 17.000 udenlandske byggefolk i Danmark. Ofte arbejder de på den måde, at de bor i andre lande, og kommer til Danmark i en eller to uger for arbejde. Efterfølgende er de hjemme i en tilsvarende periode.

Og selv om den trafik er stilnet af, er der fortsat byggearbejdere, som kommer til Danmark uden at komme i den karantæne, som danskere, der vender hjem fra udlandet, opfordres til.

Det sker blandt andet på Region Midtjyllands byggeri af et nyt supersygehus i Gødstrup ved Herning.

Bravida er et af de firmaer, som arbejder på byggeriet. Gennem underleverandører har Bravida byggearbejderne ansat fra blandt andet Rumænien og Polen.

- Siden den 14. marts har vi fået to-tre montører fra Rumænien, som nu arbejder på byggepladsen i Gødstrup. De har ikke været i karantæne, fordi der ikke er noget påbud om det fra myndighederne, siger projektchef hos Bravida, Claus Kristiansen.

Han tilføjer, at der i starten af april vil komme flere udenlandske ansatte hjem fra Rumænien.

Flere medarbejdere på byggepladsen har siden 13. marts rejst problemet med smitterisiko i forhold til den rejsende arbejdskraft over for byggeledelsen.

Henrik Kæmsgaard Villadsen arbejder som tømrer på byggepladsen. Han er uforstående overfor, at de udenlandske håndværkere ikke skal i karantæne.

- I mit hoved giver det ikke nogen mening, at vi beder vores kollegaer, som har været på ferie, om at blive hjemme i 14 dage, og så kan vi dag ud og dag ind se, at der er udenlandske medarbejdere, der har været hjemme i weekenden, som går og arbejder på pladsen.

- Den bekymring er jeg ikke alene om, og den har været rejst over for ledelsen. Der er en stor mængde elektrikere på pladsen, som kommer fra Rumænien. De arbejder mandag til torsdag og så kører de hjem torsdag aften og kommer igen den efterfølgende mandag. I daglig tale bliver det kaldt for corona-ekspressen på pladsen, så bekymringen er der, siger han.

Reglerne i Rumænien er per 25. marts blevet strammet, så det ikke længere er muligt at rejse frem og tilbage. Rumænere, der kommer ind i hjemlandet, skal gå 14 dage i karantæne. Men rumænere, der kommer til Danmark, kan fortsat begynde at arbejde med det samme.

Herunder kan du se billeder fra byggepladsen. De ansatte mener ikke, der bliver taget forholdsregler nok i forhold til corona.

  • Toilet på byggepladsen.
  • Pauserum på byggepladsen.
1 / 2

Arbejder på slagteri uden karantæne

Danish Crown er også af de virksomheder, der har mange udenlandske medarbejdere.

Slagteriet har mere end 6.000 ansatte. Cirka 2.000 er udlændinge, der kommer fra mere end 40 lande. Langt de fleste har bopæl i Danmark, men slagteriet har ikke overblik over i hvilket omfang de rejser ind og ud af landet i weekender og ferier.

Ifølge pressechef Jens Hansen kom der mandag nogle få folk tilbage fra udlandet for at arbejde på slagteriet, uden de kom i karantæne.

- Vi følger myndighedernes anbefaling både på det her og på andre områder, og har løbende rettet til i takt med situationen har ændret sig, siger Jens Hansen.

442 udenlandske firmaer kommet til Danmark

Udlændinge, der arbejder i Danmark, kan opdeles i to kategorier. Nogle kommer for at arbejde som ansatte i danske firmaer, mens andre arbejder i udenlandske firmaer, som har en opgave i Danmark.

Udenlandske firmaer skal registrere sig i det såkaldte RUT-register, når de arbejder i Danmark. En søgning i registeret viser, at der siden grænselukningen den 15. marts er 422 firmaer, der er kommet til Danmark. Det dækker over alt fra enkeltmandsvirksomheder til firmaer, der har opgaver med mellem 10 og 19 ansatte. Ofte er der tale om byggefirmaer.

Polen er det land, som fleste udenlandske virksomheder kommer fra. Der er 187 polske virksomheder i registeret efter den 15. marts. 100 er tyske, mens 35 er fra Litauen. Men der kommer også virksomheder til fra de lande, som er hårdest ramt af corona. Seks virksomheder fra Italien og tre fra Spanien er begyndt at arbejde i Danmark, siden grænserne blev lukket.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger, at det er brug for arbejdskraft, men han afviser ikke at stramme op.

- Grundlæggende afviser vi ikke at stramme kontrol med ind- og udrejse yderligere, men der er flere hensyn at tage. Transport af varer og arbejdskraft har en stor betydning for vores forsyningssikkerhed. Men jeg vil hurtigst muligt tage en snak med arbejdsmarkedets parter og de øvrige ministre for at finde den bedste balance, så alle kan være trygge på deres arbejdsplads, og samtidig konstant gør, hvad vi kan, for at bremse smittespredning, siger han.

Ingen grund til at importere smittede

Professor og virusforsker Allan Randrup Thomsen vurderer, at tilstrømning af udenlandsk arbejdskraft kan være med til at belaste sundhedsvæsnet i en yderst presset periode.

- Det er uhensigtsmæssigt ligefrem at importere mulige tilfælde fra udlandet. Jeg synes, at vi har besvær nok med at samle ressourcer sammen til at håndtere det antal smittede, som vi forventer vil komme i Danmark. Så jeg synes derfor ikke ligefrem, at der er nogen grund til, at vi importerer smittede eller smittekilder til Danmark oveni, siger han.

Han frygter også, at nogle udenlandske arbejdere kan være i en presset situation, hvor de ikke følger myndighedernes opfordringer.

- Vi ved jo ikke, hvordan en udenlandsk arbejder vil reagere, hvis vedkommende får symptomer. Det kan jo være, at nogle af dem vil forsøge at gå på arbejde alligevel, for de er her jo for at tjene penge, siger Allan Randrup Thomsen.

Opdateret: Nye stramninger om rejser ind i Rumænien tilføjet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk