Udenlandsk mad kan gøre folk syge

Frugt og grønt importeret fra udlandet er årsag til flere sygdomsudbrud. Det er dog svært at fastslå, hvor mange, der bliver syge.

Inden for de seneste år har der været sager med forurenede hindbær fra Polen og Serbien. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nordjylland)

Polske hindbær, thailandske minimajs, lucernespirer fra Asien, slikærter fra Kenya, basilikum fra Israel. hindbær fra Serbien, østers og krølsalat fra Frankrig og pinjekerner fra Kina.Tendensen er klar. Flere sygdomsudbrud skyldes forurenede udenlandske fødevarer, og det er især de ferske fødevarer som frugt og grønt, der volder problemer, skriver Børsen FødevareSundhed.- Alene i år kan vi notere fem udbrud på landsplan, der skyldes spiseklare forurenede fødevarer fra forskellige steder i verden. Det er mere, end vi plejer at se, og året er ikke omme endnu, siger udbrudskoordinator Morten Lisby fra Fødevareregion Øst.Går ikke til lægenFødevarestyrelsen er i øjeblikket ved at lave et laboratorieprojekt, der skal kaste mere lys over problemet med de importerede forurenende grøntsager.Morten Lisby siger, at det er utroligt svært at sætte tal på, hvor mange, der præcist bliver syge af at spise sygdomsbefængte fødevarer fra udlandet, for kun en mindre del går til lægen og bliver registeret. Desuden bliver mange sygdomssager aldrig opklaret.- Derfor har vi kun et fingerpeg om problemets omfang, men når der tale om registrerede udbrud med mange syge, skal vi nok gange antallet af smittede med to. Når det gælder enkelte infektioner, som der helt sikkert også er en del af, vil det reelle tal være langt højere, end det vi har registeret, siger han.Smitten spreder sig hurtigtMorten Lisby siger, at de nye virus- og bakterietyper typisk kommer fra spildevand fra mennesker, og at smitten sker lynhurtigt.- Fra en syg person i en landsby i Frankrig eller Thailand, hvor spildevandet på en eller anden måde er løbet over på marken, og har forurenet f.eks. krølsalat, til 414 danskere bliver lagt ned med den samme sygdom, når de spiser salaten i en kantine i Danmark. Det er globalisering der batter, siger Morten Lisby.

Facebook
Twitter