Udenlandske hackere snusede på bibliotekernes hylder - og det er slet ikke harmløst

Tre danske universiteter og 100 forskere er ramt af hackerangreb, som iranere menes at stå bag.

Ifølge Center for Cybersikkerhed snød hackere sig ind på danske universitetsbibliotekers databaser samt stjal abonnementer på dyre fagtidsskrifter. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

De udenlandske hackere - ‘aktører’ som Forsvarets Efterretningstjeneste kalder dem - brugte stjålne brugernavne og adgangskoder, da de snød sig ind på universiteternes elektroniske biblioteker.

Men det er langt fra så uskyldigt som det lyder, advarer Center for Cybersikkerhed, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste.

For det var næppe den seneste Jussi Adler Olsen-krimi, hackerne var ude efter.

- Det lyder harmløst, men det kan være ganske alvorligt, siger Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed (CFCS), og fortsætter:

- Bibliotekerne opbevarer også upubliceret forskning og hvis det bliver stjålet og kopieret vil det ikke styrke dansk erhvervsliv.

Globalt angreb

Fredag offentliggjorde CFCS, at ansatte ved danske universiteter har været mål for hacker-angreb i perioden fra 2014 til 2016.

Omkring 100 ansatte ved tre universiteter blev angrebet. Blandt dem blev cirka 25 procent snydt til at afgive brugernavn og kodeord, oplyser Thomas Lund-Sørensen.

USA anklager iranske hackere for at stå bag, men det kan CFCS-chefen ikke bekræfte.

- Det ville kræve, at vi havde bedre muligheder for at analysere. Men vi noterer os med interesse det amerikanske anklageskrift og Storbritannien pegede også mod Iran fredag, siger Thomas Lund-Sørensen.

Det lykkedes også hackerne at snyde sig til brugernavne og kodeord til flere af universiteternes abonnementer på fagtidsskrifter. Abonnementer på specialiserede publikationer, der ofte er meget dyre.

- Angriberne har fokus på at styrke deres eget lands vidensopbygning. Hvis man kan hugge abonnementskoder fra en anden, kan man benytte det meget dyre fagtidsskrift uden at betale for det, siger Thomas Lund-Sørensen.

FacebookTwitter