Udenlandske hjemløse kæmper for at holde varmen

500 udenlandske hjemløse i København må deles om 50 sovepladser. Resten overnatter i parker og på varmeriste.

Kulde og frost over Danmark. Nattefrost med temperaturer ned til minus 15 grader har sat sin spor rundt om i landet. Her er det Bellevue Strand nord for København. (Foto: Bax Lindhardt © Scanpix)

Udenlandske hjemløse i hovedsagelig København kæmper en desperat kamp for at holde varmen i vinternætterne. Og denne weekend tegner situationen særligt kritisk med forventede temperaturer ned til 15 frostgrader.

De udenlandske hjemløse fra primært Rumænien og andre østeuropæiske lande har på grund af deres manglende danske statsborgerskab ikke ret til at overnatte på etablerede herberger i hovedstadsområdet.

- Så koldt, som det er nu, er behovet for flere sovepladser akut, fordi det jo er livsfarligt at ligge udenfor. Vi må afvise personer hver aften og gjorde det også sidste uge, hvor der ikke var lige så koldt, siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær, som driver Den Kolde Næse med plads til 20 personer, til Kristeligt Dagblad.

Ikke nok plads

Derfor søger de mod de to nødherberger, der er oprettet til at huse dem: Nattely i Bavnehøj Kirke på Vesterbro og Den Kolde Næse på Amager.

De to herberger kan til sammen huse maksimalt 50 overnattende personer. Det svarer til hver 10. af de 500 udenlandske hjemløse, som anslås at opholde sig i København.

Resten er henvist til at sove i parker og på gaden. Sidste år kunne de også overnatte på herberget En Varm Seng, men det lukkede i oktober på grund af konkurs.

Fungerer med støtte

Også Nattely, der drives af Kirkens Korshær, Projekt Udenfor og Missionen blandt Hjemløse, må hver aften afvise hjemløse, når herberget åbner klokken 23.

Herberget fungerer med støtte fra Socialministeriets særpulje "Nødovernatningspladser til hjemløse i vintermånederne".

Men ifølge Mia Sørup, sekretariatschef i Missionen blandt Hjemløse, er det ikke løsningen at oprette midlertidige sovepladser. Der skal tænkes mere langsigtet.

- Nu er der bidende koldt med frost, men problemet er her året rundt på grund af Europas frie bevægelighed. Vi beder ikke om en hel masse flere penge, eller at udenlandske hjemløse skal have de samme goder som danskerne, men der må laves en strategi på området. Det er lappeløsninger år efter år, men problemet bliver altså ved med at være her, siger hun.

Ministeren på banen

De tre organisationer bag Nattely inviterede i december socialminister Karen Hækkerup (S) til at drøfte problemstillingen, men har indtil nu ikke haft held til at arrangere et møde.

Men efter at Kristeligt Dagblad i går henvendte sig til ministeren, reagerer hun nu skriftligt over for organisationerne:

- Hvis I, som det fremgår af jeres udtalelser i medierne de sidste dage nu, hvor kulden for alvor er sat ind, oplever et behov for at drøfte jeres synspunkter direkte med mig, vil jeg gerne mødes med jer, skriver Karen Hækkerup.

- Jeg vil dog understrege, at regeringens holdning, sådan som jeg også har tilkendegivet i vores brevveksling tidligere, fortsat er, at det danske sociale system er målrettet personer, der har lovligt ophold i landet. Mit ministersekretariat vil snarest kontakte jer med henblik på at aftale et møde-tidspunkt, skriver socialministeren.

Facebook
Twitter