Udenrigsministeren om nyt FN-museum i København: Det bliver et trækplaster

Regeringen bakker op om det ambitiøse byggeprojekt, som man forventer vil skabe masser af arbejdspladser.

- Jeg er ikke i tvivl om, at FN-museet vil være et trækplaster for rigtig mange internationale gæster. Det er med til at skabe øget omsætning og aktivitet, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V) om det nye FN-museum, som efter planen åbner i 2022.

I 2022 kan turister føje et FN-museum til listen over seværdigheder, de skal opleve, når de besøger København.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

På museet vil de kunne lære om FN’s arbejde i verden i forhold til at hjælpe folk i nød, skabe bedre miljøforhold og løse konflikter. Også den historiske udvikling siden begyndelsen efter 2. verdenskrig vil indgå i det, der skal være et fysisk og virtuelt formidlingscenter.

Planerne vækker begejstring hos udenrigsminister Kristian Jensen (V):

- Jeg er ikke i tvivl om, at FN-museet vil være et trækplaster for rigtig mange internationale gæster. Det er med til at skabe øget omsætning og aktivitet, siger han til DR Nyheder.

Ban Ki-moon støtter

Museet skal ifølge Kristian Jensen ligge tæt på FN Byen, som ligger i Nordhavn i København, men budgettet kender han endnu ikke:

- Der skal findes nogle sponsorer og noget finansiering nu. Vi er nødt til at snakke med en stor del af de fonde, der er i Danmark, som har været med til at skabe arkitektur og udvikling, siger han.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, støtter op om projektet, som er uafhængigt af FN. Foreningen består blandt andet af topfolk fra FN's UNOPS-kontor og konsulenthuset Dalberg Group A/S, der har fokus på global udvikling.

Udover det fysiske museum i København skal der også etableres en online-platform og et globalt live-netværk mellem eksisterende museer. Den dansk-islandske kunstner Ólafur Elíasson skal være med til at udvikle museets indhold, lyder det i en pressemeddelelse på udenrigsministeriets hjemmeside.

Planerne har ifølge Kristian Jensen været undervejs gennem længere tid og er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Udenrigsministeriet. For at planerne skal falde endeligt på plads, skal både staten, kommunen og private aktører medvirke, og udenrigsministeren ser derfor museet som et nationalt projekt.