Udenrigsministeren til strandede danskere: I må til lommerne - regn ikke med særfly

1.423 danskere sidder fast rundt omkring i verden. Udenrigsministeriet arbejder på at få alle hjem.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), gav på dagens pressemøde i Udenrigsministeriet et overblik over situationen for de mange danskere, der grundet coronaudbruddet er strandet rundt om i verden.

Der er blandt andet sendt et særfly til Filippinerne, hvor 242 danskere venter på at komme hjem til Danmark, mens der også arbejdes på højtryk for at sikre et særfly til de 288 danskere, der lige nu sidder fast i Peru.

Det er de to lande, hvor der sidder flest strandede danskere. I Peru er situationen vanskeliggjort af, at der er i omegnen af 10.000 europæere, der ønsker at komme hjem, mens flytrafikken stort set er indstillet.

Der er i øjeblikket kun ét fly om dagen i Peru, og det flyver kun fra lufthavnen i Lima.

- Med den nuværende hastighed vil man først have europæerne hjemme med udgangen af maj. Det er uacceptabelt. Det taler vi med myndighederne i Peru om, siger Jeppe Kofod, der siger, at der allerede er arrangeret et særfly fra Filippinerne.

- Vi forventer afgang for flyet fra Filippinerne hen over weekenden. Men jeg vil understrege, at meget skal falde på plads, for at det lykkes, siger Jeppe Kofod.

I alt er 1.423 danskere lige nu registreret i Udenrigsministeriets krisedatabase med et behov for assistance til hjemrejse.

Opsang

Jeppe Kofod havde på pressemødet også en lille opsang til de danskere, der venter på at komme hjem fra steder i verden, hvor det stadig er muligt at sikre sig en billet hjem til Danmark med et kommercielt flyselskab.

Køb de billetter og kom hjem. Sid ikke og vent på et særfly fra Danmark, så man kan spare nogle penge.

- Jeg kan se, at der florerer ting på nettet og på de sociale medierne om den situation. Det er vigtigt at understrege, at man som dansker i udlandet har et ansvar for at finde kommercielle flybilletter til at komme hjem, lød det fra Jeppe Kofod, der desuden understregede, at et særfly ikke bliver en gratis omgang.

- Man skal også betale for særflyet.

Situationen er også vanskelig i de afrikanske lande. I alt har 15 lande stoppet flyafgange mod Europa.

- Derfor har vi oprettet en Afrika-taskforce, der skal hjælpe danskere hjem fra Afrika. Danskere, der vil hjem, skal kontakte Udenrigsministeriet hurtigst muligt, siger Jeppe Kofod.

- Så er du i Afrika, og vil du hjem, er det nu, du skal arrangere din hjemrejse, fastslår Jeppe Kofod med stort tryk på 'nu'.

Facebook
Twitter